Steeds meer Hagenaars scheiden hun afval, maar twijfelen nog wel eens of ze het goed doen. Hoort een chipszakje nou wel of niet bij het plastic afval en wat te doen met frituurvet? Na een bezoek aan de ‘Afvalbioscoop’ weet u het antwoord.

Dagelijks produceren alle Hagenaars zo’n 600 ton afval. Dat is ruim een kilo per persoon per dag. In dat afval zitten waardevolle grondstoffen die geschikt zijn voor hergebruik. Daarover komt u alles te weten in de Afvalbioscoop. Neem uw kinderen mee, want zij kunnen met een kijkopdracht leuke prijzen winnen.

De Afvalbioscoop is opgebouwd uit afvalcontainers (kliko’s) waarop filmpjes worden vertoond van ‘Johan gaat scheiden’. De filmpjes geven antwoord op vragen zoals: wat gebeurt er met gescheiden afval, en wat mag wel en niet in de bak. Johan Overdevest, de hoofdrolspeler, volgt elke lading afval persoonlijk en gaat in op de opvatting dat afval uiteindelijk allemaal bij elkaar terechtkomt. De filmreeks werd eerder uitgezonden door TV West.

Bij de Afvalbioscoop staan Yeliz, Manny en Anand klaar om vragen over afval te beantwoorden. Zij hebben een ‘STiP-baan’. STiP banen zijn door de gemeente gesubsidieerde banen, bedoeld voor bijstandsgerechtigden die al langere tijd niet aan het werk zijn en door omstandigheden niet makkelijk zelf aan werk kunnen komen. STiP staat voor Sociaal Traject in Perspectief.

De Afvalbioscoop’ staat tot en met 23 oktober in de Centrale Bibliotheek en maakt daarna een tour langs een aantal filialen.

Bibliotheek Schilderswijk: woensdag 25 oktober tot en met maandag 6 november; Bibliotheek Transvaalkwartier: woensdag 8 november tot en met maandag 20 november; Bibliotheek Leidschenveen: woensdag 22 november tot en met maandag 11 december; Bibliotheek Ypenburg: woensdag 13 december tot en met vrijdag 29 december.

Kijken naar een film in een kliko, dat is het trefzekere principe van de Afvalbioscoop. (foto: gemeente Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email