Voor het eerst sinds 2,5 jaar geven de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez na een Haags muziekfestival, openheid van zaken. Door de gevoeligheid van de zaak en uit bescherming voor de twee agenten die terechtstaan, is daar eerder over gezwegen. Dat zei advocaat Caroline de Sitter woensdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

”Er is heel veel gezegd over deze zaak. Maar niet door ons,” aldus de advocaat van de twee agenten die uit privacyoverweging worden aangeduid als DH01 en DH02. De agenten hebben eerder tijdens de behandeling van deze zaak wel antwoord gegeven op vragen van de rechtbank, maar nog niet hun visie gegeven. Volgens de advocaat zijn er veel misverstanden in deze zaak waardoor een vertekend beeld is ontstaan. Maar, voegt ze toe, ,,geen enkele uitkomst kan het verdriet ongedaan maken”.

Het Openbaar Ministerie gaf maandag aan de twee agenten wel schuldig te achten, maar verbindt daar geen straf aan. De Sitter bepleitte woensdag dat het OM niet in de positie is om te vervolgen omdat agenten immuniteit moeten genieten. Ze vindt daarom dat het OM door de rechtbank niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

Mocht de rechtbank het OM toch ontvankelijk verklaren, dan vindt ze dat de agenten vrijgesproken moeten worden. ”De aanhouding was rechtmatig en het gebruikte geweld ook. De agenten hebben niets strafbaars gedaan.”

De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

Bron: ANP

Print Friendly, PDF & Email