De politie Den Haag heeft al 54 mensen opgepakt voor het bezitten en/of verhandelen van illegaal vuurwerk. Van hen zijn er 22 jonger dan 16 jaar. Zij riskeren celstraf en een strafblad. Illegaal vuurwerk wordt in Nederland beschouwd als een misdrijf, ook bij alleen bezit ervan.

Sinds oktober van dit jaar speurt de politie intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Bij de 54 aanhoudingen tot nu toe werden 852 kilo en nog eens 2923 stuks los illegaal vuurwerk in beslag genomen. Onder illegaal vuurwerk valt vuurwerk als strijkers, lawinepijlen, mortierbommen, grote flowerbeds en bepaalde Chinese rollen. Al dit vuurwerk is verboden, omdat het levensgevaarlijk is.

De politie roept ouders met klem op hun kinderen te informeren. “Illegaal vuurwerk kan zorgen voor zwaar letsel. Veel slachtoffers met ernstig letsel zijn jongens van 11 tot 14 jaar die illegaal vuurwerk in handen hebben gekregen. Praat met uw kind over de schade die vuurwerk kan aanrichten. Maak ze bewust van de risico’s. Als u merkt dat vriendjes van uw kinderen illegaal vuurwerk hebben, meld het dan. Desnoods anoniem. Het gaat om de veiligheid. Ook uw kind loopt groot risico. Kent u iemand die in het bezit is van zwaar vuurwerk of die er in handelt? Meld dit! Bel 0900-8844 of meld anoniem 0800-7000.”

Print Friendly, PDF & Email