In heel het land moet duidelijk zijn wanneer welke politieagenten EHBO-trainingen krijgen. De landelijke politie bereidt uniform beleid voor, aldus een woordvoerder vandaag. Nu beslissen eenheden nog zelf wie op welk moment bijscholing krijgt in eerstehulpverlening.

De landelijke politie reageert daarmee op een bericht van Omroep West, dat politieagenten van de eenheid Den Haag drie jaar lang niet of nauwelijks EHBO-trainingen kregen. Volgens de omroep omvat EHBO ook 'levensreddende handelingen'. Bij ongevallen met gewonden zijn agenten soms eerder ter plekke dan een ambulance.

Tot 2015 kregen agenten in Den Haag halfjaarlijkse bijscholing, zo staat in politienotities die in bezit zijn van Omroep West. Maar daarna zijn er geen reguliere trainingen voor eerstehulpverlening meer aangeboden. Volgens de politie komt dit door de omvorming van 26 regiokorpsen naar een landelijke politie. Na de reorganisatie kwam dit onderdeel niet meer terug in de inrichting van de politieorganisatie, zegt de politie Den Haag.

Volgens de woordvoerder van de landelijke politie verschilt het per eenheid hoe het met de trainingen is geregeld. "Maar we hebben behoefte aan landelijk beleid." Momenteel wordt onderzocht hoe dat eruit zou moeten zien. ,,Zo kijken we welk type agent het meest behoefte heeft aan bijscholing en hoeveel extra training gewenst is." Het is niet bekend wanneer het landelijke beleid wordt ingevoerd.

(bron: ANP)