Antihomopamflet beoordeeld op strafbaarheid

mainImage
Antihomopamflet beoordeeld op strafbaarheid

Een manifest tegen homoseksualiteit, de zogeheten Nashville-verklaring, heeft ook maandag veel reacties opgeroepen. Meerdere politici, organisaties, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en een aantal gemeenten spraken hun afkeur uit over de Nederlandse vertaling van de ooit in het Amerikaanse Nashville opgestelde verklaring. Daarin worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen en wordt gesuggereerd dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen 'genezen'.

Onder meer SGP-leider in de Tweede Kamer Kees van der Staaij zette er zijn handtekening onder. En ondanks felle kritiek herhaalde hij maandag vierkant achter de verklaring te blijven staan. ''De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit.''

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid. De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Van der Staaij. Tientallen mensen hebben zich maandag gemeld bij een van de antidiscriminatiebureaus in ons land.

Van der Staaij vindt de aangiftes tegen hem in verband met zijn handtekening onder de verklaring ''een zwaktebod''. Hij zei de boze reacties op de Nederlandse vertaling wel te begrijpen, maar toonde weinig begrip voor mensen die aangifte hebben gedaan. ''Mogen wij ook nog vinden wat wij altijd hebben gevonden, mogen wij ook nog christen zijn?''

De Nederlandse vertaling is ondertekend door honderden protestantse predikanten en voorgangers. ''In eerste instantie was deze niet bedoeld is als antihomo. Wij vinden dat we onze homoseksuele medemens moeten begrijpen en naast ze moeten staan'', zei een van de initiatiefnemers van de Nederlandse versie, dominee Maarten Klaassen maandag tegen de NOS. Hij zegt dat er ''helaas onduidelijkheid is ontstaan over het stuk dat homoseksualiteit kan worden genezen.'' Volgens hem is homoseksualiteit niet iets dat je kan veranderen of waarvan je moet genezen.


Foto: Digitaal Dagblad