Dagblad070 | Bestrijding Duizendknoop kost Den Haag kapitalen

Bestrijding Duizendknoop kost Den Haag kapitalen

mainImage
Bestrijding Duizendknoop kost Den Haag kapitalen

De Japanse Duizendknoop is een beruchte invasieve exoot met een enorme groeikracht. De kosten van bestrijding rijzen de pan uit als de plant niet met spoed wordt aangepakt. De Partij voor de Dieren in Den Haag opent daarom de aanval op de plant en wil dat de gemeente zich aansluit bij het landelijke actieplan.

Onder tuiniers is de Japanse Duizendknoop een gevreesde verschijning. De plant groeit met gemak door asfalt en funderingen heen, en is zo groot dat de wortels van de plant metersdiep reiken. Uit ieder stukje kan een nieuwe plant groeien en is moeilijk uitroeibaar.

De gemeente heeft in 2017 de vele tientallen Haagse groeiplaatsen van de ‘horrorplant’ geïnventariseerd. Grote groepen Japanse Duizendknoop bevinden zich bijvoorbeeld langs het spoor bij het Prins Clausplein en in het Westduinpark bij Duindorp. Experts van stichting Probos geven aan dat de bestrijding van de exoot de gemeente in de toekomst honderdduizenden euro’s kan gaan kosten.

Om dergelijke schadeposten voor te zijn, roept raadslid Robert Barker (PvdD) de gemeente nu op tot actie: “Van het stadsbestuur hoorden we dat de gemeente de plant incidenteel met stoom en heet water bestrijdt, met wisselende resultaten. Deze ondoelmatige aanpak zorgt ervoor dat de Japanse Duizendknoop zich steeds verder uitbreidt en binnenkort niet meer te bestrijden is. De gemeente moet de plant systematisch aanpakken.’’


Foto: Digitaal Dagblad