Dagblad070 | Dag van de Bouw: 71.000 bezoekers

Dag van de Bouw: 71.000 bezoekers

mainImage
Dag van de Bouw: 71.000 bezoekers

“Na enkele jaren van crisis is de bouw herboren en dat laat ze vandaag op 130 locaties zien.” Met deze woorden opende Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, mede namens Uneto-VNI, VNConstructeurs en Aannemersfederatie Nederland zaterdag de Dag van de Bouw 2018 bij de Fenixloods in Rotterdam.

De Dag van de Bouw werd dit jaar voor de 13e keer georganiseerd, in een aantal grote steden voor de tweede keer in samenwerking met de Dag van de Architectuur. Er waren 130 bouwplaatsen geopend voor het publiek variërend van zorginstellingen tot sluizen, van renovatiewerk tot de aanleg van rivierlandschappen, en dat van Groningen tot in Limburg.

Verhagen: “Stuk voor stuk bijzondere projecten. En het is ook heel bijzonder dat bouwondernemers, constructeurs, installateurs en diverse specialisten moeite doen de hekken van hun bouwplaatsen te openen om het publiek de kans te geven de geheimen van de bouw te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar vraagt veel tijd, voorbereiding en inzet op een vrije dag zonder dat het project vertraging mag oplopen! Publiek hebben we echter hard nodig, als toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ook als potentiële vakmensen. Juist op deze dag laten we zien waarom werken in de bouw zo leuk is. We kunnen trots zijn op wat we gezamenlijk maken, met veel kennis, creativiteit, steeds meer op innovatieve wijze en met veel, heel veel toewijding.”

Maxime Verhagen opende de Dag van de Bouw samen met Jos Melchers, directeur Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam bij de Fenixloods in Katendrecht. Dat project geeft een oude industriële loods een nieuw leven als moderne appartementen.

Verhagen: “Net als deze loods, is ook de bouw- en infrasector herboren. Er wordt volop gebouwd en verbouwd. Bijna dagelijks lezen we in de kranten hoe druk in de bouw is. Zo druk, dat er zich nieuwe uitdagingen aan de poort melden, zoals genoeg materiaal, genoeg mensen, en continue aandacht voor veiligheid. We spannen ons enorm in om nieuwe mensen zoals jongeren en zij-instromers aan de bouw te binden. De ambitie om iedereen in dit land een goede en betaalbare woning, comfortabele werklocatie en goede mobiliteit te geven, is groot.”


Foto: Digitaal Dagblad