Hartpatiënten luiden noodklok om wachtlijsten

mainImage
Hartpatiënten luiden noodklok om wachtlijsten

Hartpatiënten moeten steeds langer wachten voordat ze gedotterd of aan hun hart geopereerd worden. Belangenvereniging Hartpatiënten Nederland vindt dat onacceptabel en heeft een meldpunt opgezet. Mensen wachten inmiddels soms wel tot 3,5 maanden op een openhartoperatie. Wie een dotterbehandeling nodig heeft, wordt tussen de anderhalve maand en drie maanden in de pauzestand gezet, klaagt de belangenvereniging.

Hartpatiënten Nederland wil dat er snel een einde komt aan deze lange wachttijden en heeft de lijst van ziekenhuizen gepubliceerd waar dit het geval is. Ook het Haga Ziekenhuis in Den Haag komt op de lijst voor: voor een dotterbehandeling moet je hier 6 weken wachten, voor openhartchirurgie 4 weken.

Door bezuinigingsmaatregelen van de regering lopen de wachttijden straks nog verder op, verwacht de belangenvereniging. “Dat komt doordat minister Bruno Bruins van Medische Zorg met medisch specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken heeft gemaakt. Zij mogen vanaf 2022 de uitgaven voor medisch-specialistische hulp niet verder laten stijgen. Dat komt feitelijk neer op een bezuiniging,” zegt coördinator Marly van Overveld in HartbrugMagazine. “Bezuinigen betekent minder operaties. En dus nóg langere wachttijden. Onacceptabel!”


Foto: Digitaal Dagblad