HMC past succesvol inwendige bestraling toe

mainImage
HMC past succesvol inwendige bestraling toe

In HMC is onlangs een longkankerpatiënt behandeld met Intra-Operatieve Radio Therapie (IORT). Meteen na het verwijderen van de tumor, die zich bovenin de longen bevond, werd het operatiegebied eenmalig inwendig bestraald. Bij deze patiënt was reguliere bestraling niet mogelijk, omdat er in het verleden al met een hoge dosering was bestraald. Met IORT was het echter wel mogelijk om de tumor te bestralen, en de vitale weefsels die zich in het gebied bevinden, zoals aorta, wervelkolom en slokdarm, te sparen. De patiënt maakt het goed, bij hem zijn geen tekenen van kanker meer aanwezig.

IORT is tamelijk gebruikelijk bij endeldarmkanker en wordt ook bij borstkanker steeds vaker ingezet. Radiotherapeut Paul van de Vaart en longchirurg Wolter Oosterhuis van HMC pasten de methode aan voor behandeling van kanker in de longtop.

Van de Vaart: “Het is een optie voor patiënten waarbij betwijfeld wordt of de tumor volledig te verwijderen is. Met deze heel precieze vorm van radiotherapie kunnen we de wondranden bestralen, als uit het uitgenomen weefsel blijkt dat die niet helemaal schoon zijn.”

Oosterhuis: “Bij veel longkankerpatienten is de kanker verspreid over de gehele longen en kunnen we deze heel precieze vorm van bestralen helaas niet toepassen. Bij een tumor in de longtop kan dat soms wel.”

Deze vorm van kanker komt niet zo vaak voor. Ten opzichte van brachytherapie - een bestralingsmethode waarbij na verwijdering van de tumor een kleine radioactieve bron in het operatiegebied wordt geplaatst - heeft IORT als voordeel dat de kans kleiner wordt dat de tumor op dezelfde plek terugkeert. “Heel belangrijk,” weet chirurg Oosterhuis, “want dit is een nare plek, die veel pijn kan geven.”

HMC heeft als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland de beschikking over de Mobetron, een apparaat waarmee tijdens de operatie inwendig kan worden bestraald. Met de Mobetron worden ook patiënten van andere ziekenhuizen behandeld. Van der Vaart en Oosterhuis gaan zich de komende maanden verder verdiepen in de methode en brengen hun vakgenoten op de hoogte van de mogelijkheden en voorwaarden voor behandeling van patiënten met een tumor in de longtop.


Foto: Digitaal Dagblad