Ja, Scheveningen is gewoon bereikbaar

mainImage
Ja, Scheveningen is gewoon bereikbaar

Het stadsbestuur heeft de elf belangrijkste vragen beantwoord die door de hoofden van Scheveningers en Hagenaars hebben gespookt en mogelijk nog steeds spoken naar aanleiding van de vuursnippers die bij het tradtionele vreugdevuur het dorp zijn ingewaaid en paniek hebben veroorzaakt.

Wat is er gebeurd?
Door de wind ontstond vanuit het vreugdevuur op het Noorderstrand, ter hoogte van de keerlus van tram 11 een vonken- en asregen die Scheveningen-Dorp inwaaide.

Zijn er gewonden gevallen door de vonkenregen?
Nee, voor zover nu bekend is niemand door de vonkenregen gewond geraakt.

Wat hebben de hulpdiensten gedaan?
De boulevard is ontruimd, de brandhaarden zijn door de brandweer geblust. Daarna is het vreugdevuur geblust.

Waar was de burgemeester?
De burgemeester was bij de vreugdevuren aanwezig. Toen bleek dat de situatie ernstig was is de burgemeester naar het crisiscentrum gegaan om de zaak samen met de hulpdiensten te coördineren.

Hoe groot is de schade?
Voor nu is het duidelijk dat zeker een woning aanzienlijke schade heeft opgelopen en meerdere woningen en gebouwen schade hebben aan bijvoorbeeld daken. Er is op diverse plaatsen waterschade en schade aan auto’s en fietsen. Het totale schadebeeld zal later bekend worden.

Mijn huis/bezittingen zijn door de brand/vliegvonken beschadigd. Wat kan ik nu doen?
Raadpleeg in 1e instantie uw eigen verzekeraar of stichting Salvage: www.stichtingsalvage.nl. Voor overige schades kunt u het formulier Aansprakelijkstelling gemeente invullen.

Voldeed het vreugdevuur aan de eisen?
Zoals ieder jaar worden er duidelijke afspraken gemaakt tussen de organisatoren, de hulpdiensten en de gemeente. Er zal een grondige evaluatie plaatsvinden met de betrokkenen, de gemeente en deskundigen.

Er ligt allemaal troep van de brand in mijn straat. Wat kan ik nu doen?
De gemeente start gelijk op de 1e dag van het nieuwe jaar met het opruimen van de stad. Natuurlijk zal dit gebied met prioriteit schoongemaakt worden.

Gaan de vreugdevuren volgend jaar door?
Het is nog te vroeg om deze vraag te kunnen beantwoorden. Eerst zal een grondige evaluatie plaatsvinden door de gemeente, betrokkenen en deskundigen.

Gaat de nieuwjaarsduik voor het Kurhaus wel door?
Ja.

Is Scheveningen bereikbaar?
Ja, maar er zijn wel een paar wegen afgesloten voor rijdend verkeer: Vissershavenweg, Scheveningse Slag en Strandweg. Tram 11 rijdt volgens de dienstregeling.


Foto: Digitaal Dagblad