Jan Pronk (78) doopt nieuw boek in Den Haag

mainImage
Jan Pronk (78) doopt nieuw boek in Den Haag

Voormalig minister Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking lanceert morgen (maandag 16 april) bij Van Stockum Boekverkopers aan het Spui in Den Haag zijn boek ‘Strijd rond de grote meren. Onderhandelen over vrede en recht in het hart van Afrika’.

Vanuit zijn persoonlijke ervaringen beschrijft Jan Pronk de gebeurtenissen in Centraal-Afrika in de jaren negentig van de vorige eeuw, waaronder de genocide in Rwanda. In 1994 werden een miljoen mensen vermoord in Rwanda. De genocide op Tutsi’s schokte de wereld, maar niemand greep in, men keek toe. Pas later kwam de hulp op gang. Die ging niet naar de slachtoffers, maar naar ‘het andere’ Rwanda: de twee miljoen Hutu-vluchtelingen die naar de buurlanden waren getrokken uit vrees voor wraak. Zij bereidden zich daar toen voor op een terugkeer om Rwanda gewapenderhand te bezetten.

Jan Pronk was als minister kort na het uitbreken van de moordpartijen aanwezig in Rwanda. De 78-jarige auteur woont in Den Haag en is voornamelijk nog actief met het schrijven van boeken. Hij doet dat vanuit een enorme sociale betrokkenheid, waarbij hij vooral met ‘eigen ogen’ naar de derde wereld kijkt. “Ontwikkelingssamenwerking is een correctie op pervers koloniaal beleid,” vertelde hij recent nog in een interview met de Volkskrant.

(foto: Creative Commons)


| Foto: Digitaal Dagblad