Justitie zoekt reisgenoot bedreiger Wilders

mainImage
Justitie zoekt reisgenoot bedreiger Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) is naarstig op zoek naar de identiteit van de man die samen met de Pakistaan Juniad I., verdacht van het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders, op 27 augustus met de trein van Den Haag naar Amsterdam-Sloterdijk reisde. ''Wij willen heel graag weten wie hij is, het onderzoek daarnaar is nog in volle gang", zei de officier van justitie woensdag tijdens een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen I.

Het OM beschuldigt I. van bedreiging met een terroristisch oogmerk, voorbereidingshandelingen voor moord met een terroristisch oogmerk en opruiing. Hij zou op 27 augustus een filmpje op Facebook hebben gezet waarin hij in het Urdu, de nationale taal van Pakistan, een aanslag aankondigde op de PVV-leider of het gebouw van de Tweede Kamer. Hij riep anderen op hem daarbij te steunen. Op 28 augustus werd I. opgepakt op het Centraal Station in Den Haag.

Aanleiding voor de bedreiging zou de door Wilders uitgeschreven cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed zijn geweest. Op de Facebookvideo zegt I. dat Wilders als belediger van de profeet zijn enige doelwit is. In chats noemt hij de PVV-voorman een hond, die hij wil doden. Volgens het OM zijn op de mobiele telefoon van I. ,,gruwelijke, bewerkte beelden'' van Wilders gevonden, aldus het OM, waaronder een onthoofd lichaam. De verklaring van I. dat hij - vanuit Frankrijk - naar Nederland is gekomen om te demonstreren en dat hij zijn uitspraken ''in emotie'' heeft gedaan verwees de officier naar het rijk der fabelen.

De advocate van I. heeft het voortduren van het voorarrest van haar cliënt onbesproken gelaten. Het OM zag alle reden om de man langer vast te houden, de rechtbank ging daarin mee. De zaak gaat verder op 18 februari.


| Foto: Digitaal Dagblad