Dagblad070 | Kans op grote toneelprijs drie ‘Haagse’ acteurs

Kans op grote toneelprijs drie ‘Haagse’ acteurs

mainImage
Kans op grote toneelprijs drie ‘Haagse’ acteurs

Drie acteurs die een rol hebben gespeeld in producties van Het Nationale Theater zijn genomineerd voor een VSCD Toneelprijs. Romana Vrede maakt kans op de Colombina voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol in The Nation. Vanja Rukavina (foto; The Nation) en Rick Paul van Mulligen (Othello) hebben allebei een nominatie te pakken voor de mannelijke tegenhanger van deze prijs: Arlecchino. De winnaars worden op 16 september bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.

Romana Vrede, onderdeel van het vaste ensemble van Het Nationale Theater, is genomineerd voor haar rol als Marian in The Nation. Vorig jaar won de actrice de Theo d’Or voor haar rol in Race. De jury over de acteerprestatie van Vrede in The Nation: “Elk woord dat ze uitspreekt komt binnen en lijkt nog even na te echoën. Romana Vrede acteert met ongelofelijk veel liefde en compassie voor haar personage.” Ook Vanja Rukavina heeft hoge ogen gegooid bij de Nederlandse Toneeljury met zijn rol in The Nation. “Vanja Rukavina is als Damir de angel die het stuk The Nation genadeloos op scherp zet,” zegt de jury. Rick Paul van Mulligen maakte indruk met zijn ‘vileine, scherpe en plezierig fanatieke Jago’ in Othello.

The Nation is een actuele theaterthriller van regisseur Eric de Vroedt van Het Nationale Theater over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. In de Othello van regisseur Daria Bukvić van Het Nationale Theater stond racisme centraal: hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man?

(Vanja Rukavina in The Nation; foto: HNT/Sanne Peper) 


Foto: Digitaal Dagblad