mainImage

Klappen voor HSP en PvdA; winst GroenLinks, De Mos en VVD

Afbeelding is niet meer beschikbaar
31 januari 2018, 13:15 uur
Algemeen

Het stadsbestuur van Den Haag verliest zijn meerderheid in de gemeenteraad als er vandaag verkiezingen zouden zijn. De Haagse Stadspartij krijgt de hardste klappen (-3 zetels), maar ook PvdA (-2 zetels) en CDA (-1 zetel) krijgen de rekening gepresenteerd. D66 zou op 8 zetels blijven staan, VVD zou van 4 naar 6 zetels groeien. Dat betekent een college-totaal van 22 zetels tegenover 26 zetels bij de verkiezingen vier jaar geleden. De gemeenteraad van Den Haag telt in totaal 45 zetels.

GroenLinks zou de grootste winnaar zijn (van 2 naar 5 zetels) en naast VVD zouden ook Groep de Mos (van 3 naar 5) en ChristenUnie/SGP van 1 naar 3 er elk twee zetels bij krijgen. Opvallend is de entree van 50Plus in de gemeenteraad, met meteen twee zetels. Andere nieuwkomer waarvan veel werd verwacht, het door de islam geïnspireerd Nida, zou het op basis van de allereerste officiële peiling niet redden (nul zetels).

Zojuist werd de uitslag van deze eerste peiling voor de raadsverkiezingen van 21 maart gepresenteerd op het stadhuis aan het Spui. Het onderzoek is verricht door bureau I&O Research uit Enschede in opdracht van de gemeenteraad Den Haag. Het werd uitgevoerd tussen maandag 8 en zondag 21 januari. In totaal namen 1444 inwoners aan het onderzoek deel. Voor 21 maart volgen nog twee nieuwe peilingen.

Hieronder ziet u een overzicht van de zetelverdeling. De kolom 2014 staat voor de uitslag van vier jaar geleden, die van 2018 is op basis van een aantal partij-wisselingen in de Haagse politiek (zoals Rachid Guernaoui die van D66 naar Groep de Mos overstapte). De kolom vandaag is op basis van de eerste peiling zoals vandaag gepresenteerd, en de laatste kolom geeft het verschil in zetels aan ten opzichte van de uitslag van 2014.


Foto: Digitaal Dagblad