Koning Willem-Alexander heeft zondagavond kort na aankomst in Riga, de hoofdstad van Letland, een korte en geëmotioneerde verklaring gegeven aan de Nederlandse media. Dit naar aanleiding van het tragische overlijden afgelopen woensdag van zijn schoonzus Inés Zorreguieta, en het om die reden niet meereizen van koningin Máxima voor de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen. "Het heeft ons heel erg aangegrepen. Inés was ons intens dierbaar en ook nog een keer de peettante van Ariane. We zijn naar Argentinië geweest met elkaar om daar met ons gezin de begrafenis bij te wonen en met de familie samen te kunnen zijn," aldus de tegen zijn emoties vechtende koning voor zijn hotel in Riga.

"Heel veel hebben meegeleefd met ons, en mede namens mijn vrouw ben ik heel erg dankbaar voor alle berichten die we ontvangen hebben en het medeleven. We zijn nu hier in Letland voor het staatsbezoek. Dat begint morgen, daarna volgen Estland en Litouwen. Mijn vrouw zal daar in gedachten bij zijn en ik ben in gedachten bij haar."

Koning Willem-Alexander wordt vanochtend bij het kasteel van Riga, dat dienst doet als presidentieel paleis, officieel verwelkomd door president Raimonds Vējonis. Voor Letland is het verjaardagscadeau dat de koning heeft meegebracht van groot symbolisch belang. Willem-Alexander heeft een fraai voorbeeld van 'Dutch Design' meegenomen, 'Rijks, Masters of the Golden Age' van de hand van Marcel Wanders, dat hij in de Nationale Bibliotheek aanbiedt. In het boek staan verwijzingen naar de eeuwenoude banden tussen Nederland en Letland.

Later deze week reist de koning door naar de buurlanden Estland (dinsdag) en Litouwen (woensdag). De drie Baltische presidenten hebben vorige week elk afzonderlijk via Twitter gereageerd op het overlijden van de jongste zus van koningin Máxima. Alledrie spraken hun leedwezen uit. "In deze moeilijke tijd van verlies gaan onze harten uit naar koningin Máxima," aldus de Letse president.

(foto en bron: ANP)