Dagblad070 | Leefbaar wil straftaken blokkeer-Friezen overnemen

Leefbaar wil straftaken blokkeer-Friezen overnemen

mainImage
Leefbaar wil straftaken blokkeer-Friezen overnemen

Het bestuur van Leefbaar Rotterdam gaat onder zijn leden, raadsleden en ex-raadsleden vrijwilligers werven om de taakstraffen van de 34 Blokkeer-Friezen over te nemen. Met de actie wil de grootste politieke partij uit Rotterdam zijn sympathie betuigen aan de mensen in Dokkum die door de rechter tot die straffen zijn veroordeeld omdat zij vorig jaar wilden voorkomen dat er in de buurt van kinderen tegen het Sinterklaasfeest werd gedemonstreerd. Ze hielden toen op de A7 drie touringcars met anti-Zwarte-Piet-demonstranten aan. Zij bereikten daardoor Dokkum niet. De rechter heeft dit de actievoerders kwalijk genomen, omdat demonstreren in Nederland een grondrecht is.

''De mensen moeten een taak verrichten en die taak staat in het vonnis centraal. Dan houden we het simpel en nemen wij die taken over'', verklaarde Ronald Sörensen zaterdag.
De oprichter van Leefbaar Rotterdam, die zitting heeft in de Raad van Advies van zijn partij, heeft als bedenker van de taakstrafovername carte blanche gekregen van de nieuwe partijvoorzitter Ronald Buijt. ''Normaal gesproken staat op zo'n actie van de Friezen een boete. Maar de rechtbank heeft gedacht: die geven we niet, want dan volgt er binnen 24 uur een geslaagde crowdfunding in Nederland. Dus dat was dondersgoed bedacht door de rechters, maar dan doen we het anders: dan nemen we de taken over.''


Foto: Digitaal Dagblad