Lezing Theunissen over de Nieuwe Haagse School

mainImage
Lezing Theunissen over de Nieuwe Haagse School

De Haagse architectuurhistoricus Marcel Teunissen, die gespecialiseerd is in de Haagse architectuur en stedenbouw van de 19e en 20e eeuw en bijna 20 jaar actief als onderzoeker, geeft volgende week donderdagmiddag in de Centrale Bibliotheek aan het Spui een lezing over de typische architectuur van de Nieuwe Haagse School waarin Den Haag een eeuw geleden werd gebouwd.

De architectuur van de Nieuwe Haagse School is herkenbaar aan overstekende daken en rechte en kubistische vormen. Gevelbanden boven kozijnen, erkers en balkons hebben horizontale lijnen. Ook grote wooncomplexen kregen die stijl. Verder woonhotels, zoals Zorgvliet, Duinwijck en Oldenhove. Maar ook Nieuwe Haagse schoolgebouwen in wijken als Benoordenhout, Marlot, Laak, Rustenburg-Oostbroek, Oud-Leyenburg, Bomenbuurt, Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt, Bezuidenhout-Oost, Moerwijk-Noord en op sommige plekken in het centrum en Scheveningen.

Bijzonder was de introductie van de Haagse portiekwoning. Bij woonblokken van 3 bouwlagen hadden alle woningen de voordeur aan de straat. De voordeuren van de woningen op de verdiepingen lagen aan een open portiek op de 1e verdieping en de woningen op de begane grond hadden de entree op straatniveau.

De Haagse humorist Dolf Brouwers, die ook in zo’n portiekwoning woonde, zei altijd: ‘’Ik ben diep ongelukkig geweest met die eenheidsbouw, want je wilt niet weten hoe vaak ik per maand met de sleutel van het slot bij een woning van een buurvrouw stond te pielen. Ik heb me wat geschaamd in m'n leven.''


Foto: Digitaal Dagblad