De meeste moslims beginnen vanavond aan de ramadan. Tijdens deze vastentijd mogen ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Het begin en einde van de periode hangt samen met de stand van de maan en is dus niet overal hetzelfde. Aan het einde van de ramadan wordt het Suikerfeest gevierd, waarbij naar hartenlust wordt gegeten.

De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Met het vasten gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. Zieken, zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten, net zo min als jonge kinderen en soldaten. Ouderen doen ook mee, als hun gezondheid dat toelaat.

Apothekers wijzen vastende moslims erop dat ze goed op hun medicijngebruik moeten letten. Wanneer dagelijkse medicatie verkeerd of helemaal niet wordt ingenomen, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Moslims met suikerziekte wordt aangeraden niet mee te doen aan de vastenmaand. De vastenmaand loopt donderdag 14 juni ten einde. Het Suikerfeest begint een dag later en duurt drie dagen.