Nieuwe doorvaart vult zich met water

mainImage
Nieuwe doorvaart vult zich met water

De kleine binnenvaartroute vanaf Leiden via de Zuidvliet in Den Haag naar het Rijn-Schiekanaal en de Delftse Schie en dan door naar de sluizen in Rotterdam bij de Nieuwe Maas krijgt ter hoogte van Overschie een bochtafsnijding. Op de foto (beneden) is goed te zien waarom dit nodig is voor het zicht.

De werkzaamheden hebben sinds augustus een nieuwe mijlpaal bereikt. De nieuwe vaarweg bij de Delftse Schie loopt gecontroleerd vol met water. Het water stijgt per dag ongeveer 14 centimeter. Bij dit tempo is het water in de nieuwe vaarweg eind september op de juiste hoogte.

Als het zover is betekent dat niet dat de vaarweg meteen opengesteld kan worden. Het Hoogheemraadschap van Delfland controleert nauwkeurig of de dijken zich goed gedragen bij het vullen van de vaarweg. Ook nadat de vaarweg helemaal vol staat worden de dijken nog een tijd intensief gecontroleerd. Naar verwachting wordt de nieuwe vaarweg begin 2019 opengesteld.

De Bochtafsnijding Delftse Schie is een project van de provincie Zuid-Holland. Met deze aanpassing verdwijnen de 2 haakse bochten in de Delftse Schie en biedt het de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio.


| Foto: Digitaal Dagblad