Als nieuwe topman van de geheime dienst AIVD dient Dick Schoof ook als boegbeeld. Hij kan "op een goede manier'' naar buiten treden over het werk van deze inlichtingen- en veiligheidsdienst, aldus minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). De stap van Schoof was al uitgelekt, maar werd gisteren officieel. Hij begint op 17 november, als opvolger van Rob Bertholee. Schoof, die ook betrokken was bij de nasleep van de MH17-catastrofe, is vereerd met zijn benoeming. "Ik blijf mij graag inzetten voor de nationale veiligheid."

Schoof is sinds 2013 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Hij heeft heel veel relevante ervaring voor deze bijzondere, belangrijke functie," aldus Ollongren. De nieuwe inlichtingenchef krijgt te maken met een nieuwe, maar omstreden wet die de inlichtingendiensten meer bevoegdheden geeft. Bij de invoering van die wet en het referendum daarover, verscheen de dienst vaak in de media om uitleg te verschaffen en zijn zaak te bepleiten.

De geheime dienst AIVD moet "onzichtbare dreigingen voor de nationale veiligheid zichtbaar'' maken. De NCTV heeft onder meer als taak het risico op terroristische aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken.

(foto en bron: ANP)