Oud-schaatsster Van Deutekom (37) overleden

mainImage
Oud-schaatsster Van Deutekom (37) overleden

Paulien van Deutekom is woensdagavond op 37-jarige leeftijd overleden, melden de NOS en RTL donderdag. De oud-schaatsster leed aan longkanker.Van Deutekom is geboren op 4 februari 1981 in Den Haag. Zodra ze vier jaar oud was, ontdekte ze haar passie en sloot ze zich aan bij Schaatsclub Gouda.

Van Deutekom beleefde in 2008 het hoogtepunt uit haar carrière toen ze in Berlijn wereldkampioene allround werd. Dat jaar behaalde ze ook zilver bij de WK afstanden op de 1500 en 3000 meter en goud op de ploegachtervolging. Van Deutekom werd uitgeroepen tot 'Schaatsster van het jaar 2008' en kreeg daarvoor de bijbehorende Ard Schenk Award.

Daarna wist Van Deutekom, bij de ploeg van TVM van coach Gerard Kemkers lange tijd een belangrijke trainingspartner van Ireen Wüst, nooit meer dat niveau te halen. De in Den Haag geboren schaatsster maakte in de zomer van 2010 de overstap naar de Control Schaatsploeg onder leiding van Jac Orie.

Van Deutekom stopte in 2012 met schaatsen. Daarna was ze nog een tijdje werkzaam als analist voor de NOS bij schaatswedstrijden. Ook deed ze mee aan het televisieprogramma Expeditie Poolcirkel van de AVRO, waarin het uithoudingsvermogen van bekende Nederlanders werd getest.

Van Deutekom deed één keer mee aan de Olympische Spelen. In 2006 eindigde ze in Turijn op de 1500 meter als dertiende en met de vrouwenploeg als zesde op de achtervolging.


Foto: Digitaal Dagblad