Dagblad070 | Patiënten HMC krijgen ook thuis geestelijke verzorging

Patiënten HMC krijgen ook thuis geestelijke verzorging

mainImage
Patiënten HMC krijgen ook thuis geestelijke verzorging

Binnenkort kunnen patiënten van HMC die naar huis mogen, ook daar aanspraak maken op geestelijke verzorging. Dit meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Voorheen kregen alleen mensen die in een instelling verbleven of thuiszorg ontvingen gesprekken met een geestelijk verzorgende vergoed. Daar komt nu verandering in.

“Dit is een doorbaak”, vindt Guido Schürmann, geestelijk verzorger in HMC. ‘’Want de behoefte aan gesprekken met ons stopt niet als iemand het ziekenhuis verlaat.’’ Het is ook een misvatting dat geestelijk verzorgers er alleen zijn voor mensen die gelovig zijn. “Ik ben er voor iedereen. Als ik naast het bed zit en iemand is niet gelovig, dan kost het mij geen moeite God er buiten te houden.’’

In het regeerakkoord staat dat 35 miljoen is gereserveerd voor geestelijke verzorging. De brief van De Jonge geeft uitsluitsel over 25 miljoen voor de jaren 2019 (10 miljoen), 2020 (10 miljoen) en 2021 (5 miljoen structureel). Schürmann: “Waarschijnlijk gaan patiënten van HMC de regeling in januari 2019 merken.”


Foto: Digitaal Dagblad