Politie kreeg anonieme tip over 'terreur-daad' messentrekker

mainImage
Politie kreeg anonieme tip over 'terreur-daad' messentrekker

De politie blijkt in maart van dit jaar een anoniem briefje in gebrekkig Engels te hebben ontvangen, waarin werd gewaarschuwd voor een op handen zijnde terroristische daad door de 31-jarige man die momenteel vastzit voor de drievoudige steekpartij op Bevrijdingsdag in Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft dat zojuist bekendgemaakt.

“In maart heeft de politie al onderzoek gedaan naar de anonieme melding en deze informatie gedeeld met de AIVD. Ook is de casus door deskundigen van gemeente en betrokken instanties in het Veiligheidshuis besproken en zorgvuldig gewogen. Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten. Alleen een anonieme melding (zonder verdere bevestiging uit onderzoek) is onvoldoende om iemand aan te houden. De man was op het moment van de melding opgenomen in de GGZ-instelling,” aldus het OM vanavond.

Volgens het OM is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen wat het motief van de verdachte was. “Hij legt wisselende verklaringen af die op dit moment geen concrete aanwijzingen opleveren voor zijn motief.”

De 31-jarige inwoner van Den Haag met Syrische roots zit vast en is opgenomen in het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen. Hij zit daar in beperking, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. De man was bij de politie bekend wegens verward gedrag. Zo heeft hij op 3 februari zijn huisraad uit het raam van zijn woning gegooid. Politie en hulpdiensten hebben hem meegenomen en de man is daarna een periode gedwongen opgenomen geweest in een GGZ-instelling. De psychiater heeft na verloop van tijd de gedwongen opname omgezet in een ambulante behandeling, aldus het OM. “Er is bij verdachte thuis geen afscheidsvideo of afscheidsbrief gevonden. Evenmin is het incident opgeëist. Vooralsnog is in zijn woning geen materiaal aangetroffen dat duidt op een terroristisch gedachtengoed.”

De raadkamer van de Haagse rechtbank buigt zich morgen (woensdag 16 mei) over de verlenging van het voorarrest. De drie slachtoffers van de steekpartij op het Johanna Westerdijkplein, die allen ernstig gewond raakten, zijn volgens het OM inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

(foto: ANP)


| Foto: Digitaal Dagblad