Prins: Den Haag prima stad voor Invictus Games

mainImage
Prins: Den Haag prima stad voor Invictus Games

Nadat vorige week al uitlekte dat de Invictus Games in 2020 naar Nederland komen, heeft Kensington Palace dat maandag officieel bevestigd. ''Het doet mij plezier mee te delen dat Den Haag de uitdaging aangaat om de vijfde Invictus Games te organiseren'', zegt de Britse prins Harry, de hertog van Sussex.

''Honderden vrouwen en mannen zullen door de spelen in de stad worden gemotiveerd om beter te herstellen van hun fysieke en mentale verwondingen'', aldus de prins. De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor (oud-)militairen die ondanks hun handicap op hoog niveau sporten. Er doen ruim vijfhonderd sporters aan mee uit negentien landen. Het is een initiatief van prins Harry en hij is ook de beschermheer.

De Haagse burgemeester Pauline Krikke zegt ''geweldig trots'' te zijn. ''Ik weet zeker dat deze veteranen zich in de internationale stad van vrede en recht thuis zullen voelen. Wij als Den Haag zullen hen in ieder geval met open armen ontvangen. Ik dank de hertog van Sussex en zijn organisatie voor het vertrouwen in Den Haag.''

''Het jaar 2020 wordt bijzonder voor Den Haag. We vieren dan dat we 75 jaar bevrijd zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook bestaan de Verenigde Naties 75 jaar, en als tweede VN-stad ter wereld zal Den Haag bij die mijlpaal een bijzondere plek innemen'', aldus Krikke. Ze vindt dat de Invictus Games goed passen bij dat jaar van vieren en herdenken. Het evenement vindt deels ook plaats in Rotterdam. De opening en sluiting zijn in Den Haag.

''Ook ik ben trots dat dit indrukwekkende evenement in Nederland wordt gehouden. Het is een eerbetoon aan al die militairen die zich wereldwijd inzetten voor een betere wereld'', zei minister van Defensie Ank Bijleveld. De deelnemers liepen hun fysieke of mentale verwondingen op als militair in de strijd voor vrede en veiligheid. ''De games brengen grote aantallen sporters, fans en pers naar Nederland, maar ook een lid van het Britse koninklijk huis: prins Harry, zelf ook veteraan.'' Hij was onder meer Apache-vlieger in Afghanistan.

De eerste editie van de Invictus Games was in 2014 in Londen, daarna waren het Orlando (VS, 2016) en Toronto (Canada, 2017). Dit jaar, van 20 tot en met 27 oktober, is de Australische stad Sydney het toneel van de games.

Bron en foto: ANP


| Foto: Digitaal Dagblad