PvdA is bezorgd om anti-abortus organisatie

mainImage
PvdA is bezorgd om anti-abortus organisatie

​De PvdA is bezorgd over de activiteiten van anti-abortus Stichting Siriz in Den Haag. Landelijk woedt de discussie of de organisatie, die ondersteuning en keuzehulp biedt aan ongewenst of onbedoeld zwangere vrouwen en meisjes op streng christelijke grondslag, nog subsidie moet krijgen vanuit het Rijk, omdat ze sturende en medisch foutieve informatie geven. De gemeente Den Haag heeft een contract met Siriz voor het bieden van begeleiding vanuit de Wmo.

PvdA-raadslid Janneke Holman is bezorgd of Haagse meisjes en vrouwen wel neutrale informatie krijgen: "Je zult maar in de situatie zitten dat je ongewenst zwanger bent, via de gemeente naar hulp zoekt, en dan terecht komt bij een organisatie die de insteek heeft om je van een abortus af te praten. Terwijl individuele keuzevrijheid voor een abortus een waardevol en onomstotelijk recht is in Nederland." Daarom wil de PvdA weten wat voor begeleiding Siriz in Den Haag precies biedt, of er genoeg andere opties zijn, en of vrouwen en meisjes van te voren op de hoogte zijn van de specifieke achtergrond van Siriz.

Daarnaast vraagt Holman zich af of de gemeente überhaupt moet blijven samenwerken met de organisatie: "Als een vrouw vanuit haar geloofsovertuiging zelf aanklopt voor hulp van Siriz is dat natuurlijk prima. Maar ze gaan écht over de schreef met het verspreiden van medisch nepnieuws, bijvoorbeeld over de kans op onvruchtbaarheid en infecties die zouden optreden na een abortus, of dat veel vrouwen last zouden hebben van psychische klachten. Terwijl ook artsenorganisaties zeggen dat dit medisch kant noch wal raakt."

Stichting Siriz is een zusterorganisatie van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind, een organisatie die betrokken is bij de anti-abortus demonstratie 'Mars voor het Leven' aanstaande zaterdag op het Malieveld.


Foto: Digitaal Dagblad