PvdD in Den Haag wil ING niet als bank

mainImage
PvdD in Den Haag wil ING niet als bank

De gemeente Den Haag bankiert bij de ING. Volgens de Partij voor de Dieren heeft het er twee rekeningen en men mag aannemen dat daar behoorlijke bedragen op staan. Voor de PvdD in Den Haag een reden om de wethouder van Financiën te vragen of hij kan voorkomen dat de ING financiële steun verleent aan de ontbossingen in Indonesië, Maleisië, Kameroen, Sierra Leone, Nigeria of DR Congo door palmolieplantages.

Volgens de NOS investeert de ING miljoenen in de kolenindustrie en kreeg een groot Russisch kolenbedrijf vorig jaar een lening van €218,6 miljoen. Milieudefensie publiceerde bovendien in juli 2018 het ‘Zwartboek’ met 118 voorbeelden van misstanden in de palmolie industrie. Alle misstanden vallen onder bedrijven die in de afgelopen 8 jaar financiering hebben ontvangen van de ING, Rabobank of ABN AMRO, aldus raadslid Barker van de PvdD.

Allemaal voorvallen die de Partij voor de Dieren sterkt in de gedachte  dat de gemeente bij de verkeerd bank bankiert en dat het tijd wordt om in onderhandeling te kijken of ING dat zelf ook inziet. Volgens Barker is de ING is op de Eerlijke Bankwijzer nog steeds een van de slechtst scorende banken en de samenwerking met de ING past niet bij het coalitieakkoord. Het liefst zou de PvdD dan ook zien dat de gemeentegelden worden ondergebracht bij duurzame banken, zoals ASN en Triodos.


Foto: Digitaal Dagblad