Rabin met eeuwige VIP-pas richting eigen vrijheid

mainImage
Rabin met eeuwige VIP-pas richting eigen vrijheid

Op de tweede etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui, onttrokken aan het stadsgewoel en in de fluisterstille aanwezigheid van een kleine club hartstochtelijke vrijheidsstrijders, was er gistermiddag ook even die confrontatie met de onvermijdelijkheid van het politieke leven: het afscheid van Rabin Baldewsingh komt steeds een beetje dichterbij.

Door velen bemind, door sommigen verguisd - maar zelfs volgens zijn grootste politieke vijanden nog altijd die socialist van de oude stempel met zijn oprechte wens het volk te verheffen - werd Rabin Baldewsingh bij de officiële start van de Haagse Vrijheidsweken onderscheiden met het Gouden Fakkelspeldje van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en kreeg hij uit handen van organisatoren Frits Huffnagel en Gerard van den IJssel van het Bevrijdingsfestival een ‘lifetime backstage VIP-pas’.

De demissionair wethouder, die in de Haagse bieb tegen het decor van de indrukwekkende expositie ‘Het gezicht van het verzet’ als loco-burgemeester een gloedvol betoog over vrijheid hield, was zichtbaar geroerd. Nu Edith Schippers hard op weg is een stadsbestuur te vormen met Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, is er voor de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geen plek meer in het college. Rabin Baldewsingh had zijn eigen afscheid al aangekondigd. Wat hij gaat doen, is nog niet bekend; maar ongetwijfeld de vrijheid tegemoet.

Programma Haagse Vrijheidsweken en Bevrijdingsfestival.

(Rabin Baldewsingh met Gerard van den IJssel en Frits Huffnagel; foto: Martijn Beekman)


| Foto: Digitaal Dagblad