Het kabinet bekijkt of Halbe Zijlstra bewindvoerder kan worden bij de Wereldbank. Dat melden ingewijden rond het Binnenhof. De VVD'er Zijlstra stapte begin dit jaar op als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin. Het AD berichtte dinsdag dat Zijlstra in beeld is als opvolger van Frank Heemskerk bij de Wereldbank in Washington. Die vertrekt deze zomer bij deze ontwikkelingsbank die leningen, kredieten, garanties en technische assistentie aan ontwikkelingslanden.

Premier Mark Rutte zou zich volgens ingewijden hard maken voor de benoeming van Zijlstra. Er is echter weerstand. Onder anderen minister Wopke Hoekstra van Financiën zou bezwaar hebben geuit tegen de benoeming omdat de VVD'er onvoldoende ervaring heeft in de financiële wereld. De sollicitatiecommissie - waarin onder meer directeuren van Buitenlandse Zaken en Financiën zitten - is ook tegen de benoeming.

Er zou inmiddels wel bij landen die Nederland vertegenwoordigt bij de Wereldbank voorzichtig zijn afgetast of er bezwaren leven tegen Zijlstra, meldt de Volkskrant. In die zogeheten kiesgroep vertegenwoordigt Heemskerk naast Nederland nog twaalf landen waaronder Oekraïne, Armenië en Georgië. Een besluit over de opvolging van de PvdA'er Heemskerk, die sinds 2013 bij de bank zit, is nog niet genomen. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten over personen geen mededelingen te doen. Wel wil de woordvoerder kwijt dat de procedure nog in het beginstadium zit.

(foto: ANP)