Scheveningen, juli 1938: wat is dit een leuk filmpje!

mainImage
Scheveningen, juli 1938: wat is dit een leuk filmpje!

Toen terrasstoelen nog van riet en niet van plastic waren, en mannen nog in kostuum en vrouwen in het lang onder de gloeiend hete zon over de boulevard flaneerden: prachtig Scheveningen, eind juli 1938. Aankomst op het lokale strandstation met de Hofpleinlijn van de Zuid-Hollandsche Elektrische Spoorweg-Maatschappij (ZHESM).

Wat een leuk filmpje is dit, opgedoken bij de Haagse Filmbank. Zonder geluid, en helaas maar vijf minuten - maar we krijgen een heerlijke indruk van hoe Scheveningen er toen bij stond; mooie beelden, zeker in het perspectief van de metamorfose die Scheveningen momenteel ondergaat om de 200-jarige badplaats weer allure terug te geven.

Op het strand bij een schelpenvisser, beelden van de duinen en een leeg strand, strandgangers, drukte in zee, stilstaande agent te paard, verkeer op de boulevard en rond het Kurhaus. Reclamewagen voor cabaret Bal Tabarin in de Dierentuin, beelden vanaf en op het terras van het Wilhelmina Wandelhoofd. Terras met aankondiging van de muzikale show van Bert Ambrose en zijn band op 2 augustus 1938 in de Kurzaal...

Uiteraard laten we ons niet door nostalgie verzwelgen - maar op deze kille, regenachtige februaridag in 2018 is het toch aangenaam om even tachtig jaar terug te gaan naar die heerlijke zomerdag van toen.

U ziet het filmpje via deze link.


Foto: Digitaal Dagblad