Volkskrant zegt keuze vuurstapels te snappen

mainImage
Volkskrant zegt keuze vuurstapels te snappen

Terwijl De Telegraaf op basis van anonieme bronnen meldt dat burgemeester Pauline Krikke alle waarschuwingen rondom de vreugdevuren in Scheveningen in de wind geslagen heeft, nam Philippe Remarque, de hoofdredacteur van De Volkskrant, het vrijdagavond bij Jinek op voor de plaatselijke overheid op door de tornado aan vroegere rellen bij de jaarwisseling in Den Haag in herinnering te roepen. ''En bezien in dat licht vind ik het verstandig dat men gekozen heeft voor die vreugdevuren, want vanaf dat moment is bij oud en nieuw alle aandacht daarop gericht geweest.''

De Telegraaf vindt echter dat ''de gekozen opzet, uitvoering en inschatting van de risico’s" onverantwoord was. Volgens betrokken politie- en brandweermensen, die niet bij naam zijn opgevoerd, was het van meet af aan onduidelijk wat de rolverdeling was op het gebied van handhaving. Door brandweer en agenten gemelde risico's werden onvoldoende gehoord, aldus De Telegraaf. ''Toen zichtbaar werd dat de stapels te hoog werden liet de burgemeester weten dat er alles aan gedaan moest worden om het vreugdevuur door te laten gaan", zeggen politie- en brandweermensen op basis van anonimiteit.

Jinek ging niet in op de altijd betwistbare anonimiteit van bronnen. Hoofdredacteur Paul Jansen, die net als zijn collega's van De Volkskrant, NRC en het AD, bij haar aan tafel zat zwakte de berichtgeving in zijn eigen krant ook enigszins af door te zeggen ''dat er op dit moment wel heel erg wordt ge-zwarte-piet.'' Hij vond weliswaar dat de verklaringen van Krikke ''niet sterk overkwamen'', maar zou het verstandig van haar vinden voorlopig in alle rust het onderzoek af te wachten.

''Het is voor ons onbegrijpelijk dat adviezen en opmerkingen van professionals zo slecht op waarde zijn geschat", was het commentaar van Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP, maar ook bij die reactie werd niet duidelijk of Van de Kamp zijn informatie uit eigen kring had. De woordvoerder van Krikke zei tegenover het ANP niet te willen reageren op anonieme verhalen.


Foto: Digitaal Dagblad