De Haagse Stadspartij dient aanstaande donderdag (2 november) samen met GroenLinks een motie in tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Den Haag. Daarin vragen zij het college om binnen een half jaar met een plan te komen om meer genderneutrale openbare toiletten en publieke plasplekken in de Haagse binnenstad te realiseren.

Daarmee willen beide partijen ‘een einde maken aan het gezeik’, zo schrijven ze in een persbericht. Vraag is of ze daarmee inderdaad een einde maken aan het gezeik, of juist een hoop extra gezeik initiëren.

Vraag is immers wat precies een genderneutraal toilet is: een toilet dat zo is ontworpen dat het voor alle geslachten (man, vrouw, genderneutraal) geschikt is, of een aparte ruimte voor alleen genderneutralen náást bestaande mannen- en vrouwentoiletten. HSP en GroenLinks laten dat vooralsnog buiten beschouwing. Wel stellen ze in hun gezamenlijke verklaring: “Een openbaar genderneutraal toilet mag in deze tijd niet ontbreken in een aantrekkelijke en toegankelijke stad, die bovendien slechts 23 urinoirs en plaskruizen telt in het binnenstadsgebied.”

Goede raadgever voor de gemeente Den Haag is allicht industrieel ontwerper Marian Loth, die aan de TU Delft onderzoek deed naar de hygiëne van openbare toiletten. Voor de nieuwe treinen van NS heeft zij inmiddels een toilet ontworpen met een urinoir en een zittoilet in een en dezelfde ruimte. Deze nieuwe toiletten komen in tachtig intercity’s.

Loth vindt niet dat het gescheiden toilet helemaal moet verdwijnen, vertelde ze onlangs aan Trouw. “Het is maatwerk. Als het laat is, je bent in een disco en zit als enige vrouw met een vreemde man in het toilet, kan dat vervelende situaties opleveren. Maar als je er als transseksueel voor kiest om man te zijn en je moet toch het vrouwentoilet gebruiken, dan is dat óók vervelend. Ik denk dat de oplossing in goed design zit. Een afgesloten ruimte met een urinoir en een zittoilet, en een gezamenlijke ruimte voor het handen wassen. Dat kan prima samen,” aldus Loth.

Ondertussen in Schotland… Foto hieronder: urinoir, zittoilet, wasbassin – en dat allemaal in een en dezelfde ruimte. Is deze oplossing van industrieel ontwerper Marian Loth ook een optie voor de gemeente Den Haag? (foto: TU Delft)

 

 

Print Friendly, PDF & Email