Het mega-rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag heeft de ARC17 Architectuur Award gewonnen. Het gebouw is compleet en integraal en in de ogen van de jury veruit het beste project. Ellen van Loon van OMA is er volgens de jury in geslaagd om van Rijnstraat 8 op grote schaal en op veel aspecten een beter functionerend gebouw te maken.

De jury spreekt van een perfecte renovatie waarbij de oude identiteit is behouden en verbeterd. Door alle beton en puien te laten zitten, is op materiaal-extensieve wijze een nieuw gebouw gemaakt. Dit slimme materiaalgebruik levert een forse reductie van de carbon-footprint op. Als je naar binnen gaat, hoef je niet per se te weten dat het een oud gebouw is. Omgekeerd geeft dit hergebruik een extra ‘touch’ aan het gebouw.

De jury voor de ARC17 Architectuur Award bestond dit jaar uit Nanne de Ru (voorzitter, Powerhouse Company), Bas van Dam (Being Development), Donna van Milligen Bielke (Studio Donna van Milligen Bielke), Césare Peeren (Superuse Studios) en Harm Tilman (secretaris, de Architect). De award is een initiatief van GIRA en vakblad de Architect.

Rijnstraat 8, het voormalige VROM-gebouw, werd in de jaren tachtig ontworpen door Jan Hoogstad. Om te voldoen aan het nieuwe werken en de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en beveiliging, was het pand toe aan een grondige renovatie. Die is gedaan door het consortium PoortCentraal, met daarin architectenbureau OMA (met de winnende Ellen van Loon), bouwbedrijf BAM en facilitair dienstverlener ISS.

Het vernieuwde gebouw maakt deel uit van het nieuwe masterplan kantoorhuisvesting Den Haag. In dit plan ligt de nadruk op een efficiënte en effectieve Rijksoverheid. In het pand zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat gevestigd, naast het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en de Dienst Terugkeer & Vertrek. Zij gebruiken dezelfde entree, basisfaciliteiten, vergaderruimtes en ICT. Alle werkplekken zijn multifunctioneel inzetbaar: door het toepassen van flexwerken zijn er 4400 werkplekken voor ruim 6000 medewerkers. Het mega-pand werd recent officieel geopend door koning Willem-Alexander.

Print Friendly, PDF & Email