Het lijkt misschien een rare vraag: of u een wildplasser of een wildplukker bent. Toch kan het geen kwaad dit te weten. Wildplassen mag namelijk pertinent niet. En wildplassen waar anderen wildplukken is niet alleen ten strengste verboden, het is ook nog eens buitengewoon onbeleefd. Wildplukken mag daarentegen weer wel. Maar soms niet, tenzij…

Wildplukkers – verenigd in het Wildplukkers Gilde Nederland te Beek – willen dat gemeenten en natuurorganisaties gezamenlijk eenduidige regels opstellen over het meenemen van fruit, noten, kruiden en paddenstoelen uit de natuur. Nu verschilt het per gemeente en per natuurgebied wat wel en niet mag. Dat leidt tot wederzijdse irritatie en kan zelfs een boete van maximaal 4100 euro opleveren, aldus het gilde.

Den Haag stimuleert wildplukken als groenste stad van Nederland uiteraard. Op 28 oktober trekt er zelfs weer een door de gemeente Den Haag geïnitieerde workshop ‘Eetbare natuur’ de paden op, de lanen in. Dat gebeurt in het Westduinpark onder leiding van ‘bosbaas’ Edwin Cornelissen, fameus wildplukker en begenadigd natuurkok.

In een brief aan alle grote terreinbeherende organisaties en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt het wildplukkersgilde voor dat de algemeen geldende bepaling wordt dat “wildplukken mag, in kleine hoeveelheden, voor eigen gebruik en op eigen risico”. Plukken van zeldzame planten blijft verboden en niemand mag natuur onnodig beschadigen of verstoren. Verzamelen en eten uit de natuur is erg in de mode, mede gestimuleerd door alle immigranten uit Oost- en Zuid-Europa waar wildplukken een gezonde levensstijl is. Het gilde is het met natuurbeheerders eens dat paddenstoelen plukken bijna altijd een slecht idee is omdat er zoveel giftige exemplaren zijn. Ook commercieel oogsten van bijvoorbeeld kastanjes kan niet. “Maar zelf bramen plukken en opeten is een ideale vorm van natuureducatie,” vindt het gilde.

De workshop ‘Eetbare natuur’ op 28 oktober in het Westduinpark begint om 14 uur en duurt twee uur. Aanmelden via haagsgroen@denhaag.nl

 

Print Friendly, PDF & Email