Om de zweep over al die ouderen te halen, gaat misschien wat ver. “Maar ik accepteer niet het idee dat als mensen klaar zijn met werken ze maar voorzichtig moeten doen en amper meer uit huis komen. Het voorzichtigheidsgehalte is te hoog terwijl vitaal maken nodig is.”

Wethouder Sven de Langen (gezondheid) van Rotterdam zei dat onlangs in De Telegraaf naar aanleiding van het officieel invoeren door de maasstad van de vitaliteitscheck voor ouderen.

En dat Rotterdamse voorbeeld klinkt Groep de Mos als muziek in de oren. De partij zou zo’n fitheidscontole ook in Den Haag gerealiseerd willen zien en heeft daar bij het stadsbestuur inmiddels raadsvragen over ingediend.

Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Een dergelijk onderzoek, naar de fitheid van senioren, moet aan het licht brengen of ouderen nog veilig kunnen lopen, in balans zijn en voldoende spierkracht hebben. Als dat onvoldoende of niet het geval is, kunnen ouderen een hulpmiddel krijgen. Maar je kunt ook kijken of andere maatregelen ouderen fitter kunnen houden. Groep de Mos denkt dan aan beleggingsadvies of bezoek aan een sportschool te stimuleren. Hoe fitter de senior, hoe gezonder. Bovendien verkleint zo’n een vitaliteitscheck de kans op ongelukken.”

Preventie zou volgens de Haagse politicus meer aandacht moeten krijgen. Concreet wil hij dat Den Haag het voorbeeld van Rotterdam gaat volgen.

Print Friendly, PDF & Email