Raymond van Barneveld en Tom Beugelsdijk staan alleen op de kandidatenlijst van Groep de Mos als zogeheten ‘lijstduwers’ om de partij te promoten. Beide sporters zijn niet van plan om – als ze zouden worden gekozen – in de gemeenteraad van Den Haag zitting te nemen. Lijsttrekker Richard de Mos heeft dat vandaag desgevraagd bevestigd.

Van Barneveld is vijfvoudig wereldkampioen darts. Beugelsdijk leidt de verdediging van eredivisieclub ADO Den Haag. Beiden staan op een respectievelijk 36ste en 50ste plek op de kandidatenlijst van Groep de Mos. Daarmee gelden ze als onverkiesbaar voor de Haagse raad, die 45 zetels telt. Toch zouden beiden met voorkeursstemmen kunnen worden gekozen. Zoiets is in de lokale Nederlandse politiek wel eens eerder gebeurd. Zo kwam de bekende oud-schaatser Hilbert van der Duim in 1994 namens PLOP (Politiek Logisch Oprechte Partij) onverwacht met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Assen terecht. Op de kandidatenlijst van zijn partij stond Van der Duim destijds 30ste.

Met name in het geval van Tom Beugelsdijk moet niet worden uitgesloten dat hij enorm veel stemmen zou kunnen trekken. De roverhoofdman in de verdediging van ADO Den Haag maakt, behoudens een schorsing en een korte blessure-periode, een ijzersterk voetbalseizoen door, is vaak op tv te zien en is mede vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid erg populair in Den Haag. “Maar ze gaan geen zitting nemen in de raad,” aldus lijsttrekker Richard de Mos naar aanleiding van de kandidatuur van Beugelsdijk en ‘Barney’.

(foto: Orange Pictures)

Print Friendly, PDF & Email