Voetbalminnend Den Haag heeft afgelopen nacht ongetwijfeld al de eerste flessen champagne soldaat gemaakt – na de verrassende, maar tegelijk verdiende overwinning van ADO Den Haag thuis tegen PEC Zwolle (4-0).

In de laatste wedstrijd voor de winterstop stond het elftal van Fons Groenendijk als een huis, niet in de laatste plaats dankzij Tom Beugelsdijk. Hij had een paar weken niet echt thuis kunnen geven door een reeks schorsingen en vervolgens een (lichte) blessure, maar gisteren leidde de roverhoofdman zijn verdediging weer als vanouds. Met ‘Beuk de Beugel’ als een allesverslindende stofzuiger in de laatste linie en Lex Immers daarvoor als een gewiekste kruimeldief was er voor een gehavend PEC Zwolle eigenlijk geen doorkomen aan, op een paar momenten in het begin van de wedstrijd na. Dat gebeurt ADO overigens wel vaker: het duurt altijd even voor het elftal zijn draai vindt.

Toch had ADO Den Haag al na een kwartier stevig voor kunnen staan. Twee keer verscheen Sheraldo Becker – inmiddels de snelste vleugelspits van Nederland – alleen voor doelman Diederik Boer. Maar afmaken is Becker’s probleem. Hij speelde gisteravond zonder meer goed, zijn assists zijn voortreffelijk, zowel van links als rechts, en dat hij tot ‘man van de wedstrijd’ werd gekozen was een hart onder de riem. Toch, bij alle euforie over de fraaie prestatie van ADO om 2017 na deze klinkende 4-0 zege met 26 punten in het linkerrijtje af te sluiten, valt er te vaak iets op Becker aan te merken. Tijdens het trainingskamp in januari in Turkije zou de staf van ADO er goed aan doen om Becker verder te oefenen in het afwerken op de goal. Krijgt de geboren Amsterdammer ook dat onder de knie, dan kan hij uitgroeien tot de absolute smaakmaker van Den Haag.

Becker is namelijk zo verschrikkelijk snel dat hij altijd wel een paar keer per wedstrijd alleen voor de doelman van de tegenpartij komt te staan. Maar zijn zelfvertrouwen wordt er uiteraard niet groter van als hij vervolgens voortdurend mist, wat dit seizoen al veel vaker gebeurde.

Met twee ‘scorende spitsen’ naast hem kwam de avond voor ADO Den Haag toch nog meer dan goed – en dat gebeurde in een mooie getalsmatige reeks: in de 23e, 43e, 53e en 63e minuut maakten Erik Falkenburg 1-0 en 3-0, en Bjørn Johnsen 2-0 en 4-0.

De selectie gaat nu eerst ‘kerstbomen rausen’ en vertrekt in 2018 naar Turkije, voor een trainingskamp van 6 tot en met 13 januari in de badplaats Belek. Tijdens het trainingskamp zal ADO Den Haag twee oefenwedstrijden spelen. Op dinsdag 9 januari is Besiktas Istanbul de tegenstander. Bij de huidige nummer vier van Turkije staan de Nederlanders Jeremain Lens en Ryan Babel, oud-Real Madrid verdediger Pepe en de in Alkmaar geboren Oguzhan Ozyacup onder contract. Op vrijdag 12 januari staat het treffen met Basaksehir op het programma. Dat is de club van voormalig ADO Den Haag- en Feyenoord-speler Eljero Elia en de huidige nummer twee in de Turkse competitie.

De volgende competitiewedstrijd is zaterdag 20 januari om 19.45 uur thuis tegen VVV-Venlo.

Print Friendly, PDF & Email