Het ICTY heeft in Den Haag geschiedenis geschreven. “Het heeft recht gesproken en het heeft een groep mensen een stem gegeven die hen eerder ontnomen was: de slachtoffers.” Dat zei burgemeester van Den Haag Pauline Krikke vanmiddag in haar bewogen toespraak tijdens de sluitingsceremonie van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), ofwel het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De burgemeester sprak in haar speech van “de waanzin die zich begin jaren negentig openbaarde in het uiteenvallende Joegoslavië. In Europa, dat sinds 1945 verschoond was gebleven van oorlogsgeweld. In streken, die veel Europeanen kenden van zonovergoten vakanties, gebeurden nu de meest verschrikkelijke dingen. Sterker nog: we zagen het voor een belangrijk deel voor onze ogen gebeuren, op de televisie. Maar in tegenstelling tot veel eerdere schendingen van mensenrechten, gingen de daders dit keer niet vrijuit. Zij werden ter verantwoording geroepen. Dat dit hier, in onze stad gebeurde, beschouwen wij als een grote eer.”

En: “Dankzij de komst van het ICTY ontwikkelde onze internationale stad van vrede en recht zich óók tot een centrum van internationaal strafrecht. Waar kennis én praktijk op een unieke manier samenkomen. Dat zal het uiteraard ook in de toekomst blijven. Laat de veroordelingen door het ICTY ook een waarschuwing zijn. Een waarschuwing aan iedereen, waar ook ter wereld, die meent mensenrechten met voeten te kunnen treden. De tijd dat zij daarmee weg konden komen, is definitief voorbij. Den Haag is en blijft de plek op aarde waar recht wordt gedaan aan slachtoffers van machtswellust en willekeur. Omwille van de rechtvaardigheid. En omwille van de vrede.”

Het tribunaal is ten tijde van het Balkanconflict (jaren negentig) opgericht door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. ICTY heeft inmiddels 161 personen aangeklaagd, van wie er 90 zijn veroordeeld. ICTY laat weten dat er geen voortvluchtige individuen meer zijn. De nog lopende (beroeps-)zaken zullen worden afgehandeld door het VN Restmechanisme voor Internationale Hoven (Mechanism for International Criminal Tribunals).

Print Friendly, PDF & Email