In Skatepark Sweatshop op de Binckhorst is gisteravond het tweede deel van de documentairereeks ‘binckhorst’ in première gegaan. De serie volgt de veranderingen in dit oude industriegebied, vooral ook vanuit een persoonlijk perspectief, en beslaat drie perioden: 2008-2014, 2015-2017 en 2018-2020. Dat is voor, tijdens en na de bouw van de Rotterdamsebaan.

Wat zijn de gevolgen van de transformatie van de Binckhorst voor de huidige bedrijven en wat drijft de nieuwkomers? Hoe gaan de bewoners om met alle kleine en grote veranderingen binnen dit karakteristieke Haagse gebied? Traditie versus vooruitgang, identiteit versus progressie? In dit tweede deel van de documentaire, met authentieke filmportretten van de bewoners, laten de makers Loermans en Marijnissen zien hoe zij daarmee omgaan.
De Binckhorst wachtte al meer dan tien jaar op een metamorfose. De gemeente Den Haag had grootse plannen met dit gebied. Het masterplan uit 2006 – met 7000 woningen, 200.000 vierkante meter kantoorruimte en een groot stadspark – bleek veel te ambitieus. Mede door de economische crisis trokken de projectontwikkelaars zich terug en werd het plan afgeblazen. Vanaf 2011 zette de gemeente in op organische groei. Inmiddels, mede dankzij particulier initiatief, transformeert de Binckhorst langzamerhand van karakteristiek industrie- en bedrijventerrein naar een woon- en werkgebied.
De driedelige documentaireserie ‘binckhorst’ vertelt de verhalen die achter die metamorfose schuilgaan. Verstopt achter de façade van een betonnen prefab loods uit de jaren vijftig bevindt zich papierwarenfabriek Jero. De banketbakkerij van Maison Kelder in de Junostraat werd destijds zelfs speciaal voor die functie gebouwd. De BAM maakt er asfalt en Jachtwerf de Haas zit er al sinds mensenheugenis. Haagse ondernemers die dag in, dag uit onvermoeibaar werken aan het in stand houden van hun bedrijf. Terwijl alles om hen heen verandert, doen ze wat ze al generaties lang doen: papierwaren produceren, hazelnoottaarten bakken, boten onderhouden en praatjes maken met hun klanten. Daarnaast zijn er nieuwkomers zoals Paladin Studio’s die games ontwikkelt voor onder meer smartphones, de kluskavel-bewoner die zijn eigen woon-werkruimte gaat afbouwen en de projectontwikkelaars die woningen en nieuwe bedrijfsruimtes realiseren in het gebied.

De filmreeks is bedacht, geïnitieerd en gemaakt door Wilma Marijnissen (theatervormgever en beeldend kunstenaar) en Marsel Loermans (fotograaf en filmmaker). Marijnissen is opgegroeid op de Binckhorst en kwam na de plannen van 2006 in actie om de authenticiteit van de Binckhorst te behouden en om de kleine (familie)bedrijfjes te ondersteunen. Loermans was als fotograaf altijd al gefascineerd door de rafelranden en de schoonheid van het ongeregelde.

Het tweede deel van de reeks – die mede mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Den Haag, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, BPD Cultuurfonds en Fonds 1818 – wordt op 6, 7 en 8 oktober vertoond in Skatepark Sweatshop, Binckhorstlaan 271, Den Haag. Aanvang steeds om 19.30 en 21.30 uur. Reserveren wordt aanbevolen, dat kan via email: reserveren@binckhorstdefilm.nl

Een van de hoofdrolspelers uit ‘binckhorst’, de driedelige documentairereeks over dit Haagse gebied in transitie. (foto: Marsel Loermans)

Print Friendly, PDF & Email