Het Nederlandse bedrijf Vivera claimt als eerste ter wereld 100% plantaardige biefstuk in productie te nemen. Op 21 mei wordt het geïntroduceerd in de Britse supermarktketen Tesco. Vanaf juni zal de plantaardige biefstuk ook in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar zijn. Bij de productie worden alleen plantaardige ingrediënten als tarwe en soja gebruikt. Dit maakt dat zowel vegetariërs, veganisten en flexitariërs deze biefstuk kunnen eten.

Gert Jan Gombert van Vivera: “Een grote groep vegetariërs, veganisten en flexitariërs heeft al vele jaren enorme interesse in een dergelijk product. Met de doorbraak van grootschalige productie kan een grote groep consumenten genieten van dit zeer smaakvolle plantaardige product. De geur, smaak en bite zijn nauwelijks te onderscheiden van echte biefstuk en wij zijn ervan overtuigd dat het in een grote behoefte voorziet. Het is van groot belang dat we minder vlees eten, zowel voor onze eigen gezondheid, dierenwelzijn en voor onze planeet. Innovatieve en hoogwaardige plantaardige producten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.”

De ontwikkeling van plantaardige biefstuk past volgens het bedrijf in de ontwikkeling van gezonde en kwalitatief hoogwaardige vleesvervangende producten. “De interesse van consumenten in gezondere en duurzamere voeding neemt in grote delen van Europa sterk toe. Zo eet inmiddels tweederde van de Nederlanders een dag of meer per week geen vlees meer. Volgens de FAO (Food and Agriculture Organization van de VN) zal de wereldconsumptie bij onveranderd beleid verdubbelen in 2050. De productie van plantaardige voeding biedt aanzienlijke voordelen als gevolg van een veel lagere milieubelasting en druk op schaarse hulpmiddelen als landbouwgrond en water,” aldus Gombert.

(dit is ‘m: de 100% plantaardige biefstuk; foto: Vivera)

Print Friendly, PDF & Email