Droefenis alom onder francofiel Den Haag toen eind januari dit jaar Le Bistrot de la Place op de Plaats na 20 jaar de deuren sloot. Diverse premiers, tal van ministers, kamerleden, ambassadeurs, zakenmensen en ook gewone normale Nederlanders genoten hier in de loop der jaren van coquilles Saint Jacques met kreeftensaus, gegrilde fazant met zuurkool, Quiche Lorraine, confit de canard, of de klassieke tournedos Rossini met foie gras.

Maar Marc Cruellas, de exploitant van het etablissement dat in 2011 nog werd uitgeroepen tot ‘fijnste Franse restaurant van Nederland’, had het helemaal gehad met de hoge huur, met de conflicten met zijn huisbaas en met de overlast van de verbouwing boven zijn zaak.

Zoals Marc Cruellas bij de sluiting op de Plaats al aankondigde: zijn vertrek werd geen adieu, maar een au revoir. Een ‘Tot ziens!’ dus. Zoals veel restaurateurs en chef-koks met decennia ervaring op den duur verkiezen, droomde ook Marc van een kleinere zaak met een normale huur en met minder personeel. Dat alles vond hij uiteindelijk aan de Maliestraat 9, waar restaurant Logisch al een tijd een weliswaar biologisch verantwoord maar zakelijk uitermate ongezond bestaan leed. Marc haalde de tent leeg, pakte de verfkwast en tuigde de boel verder op met de oude vertrouwde inventaris van zijn Bistrot; een grote foto van de Plaats met zijn vroegere zaak bij avond siert nu de wand.

Alsof er niets is veranderd, zingt Marc ook weer op vrijdag- en zaterdagavond, begeleid door pianist, bekende Franse chansons. Maar het leven is wel wat overzichtelijker voor hem geworden: de zaak is op zondag en maandag gesloten en niet meer dan pakweg twintig gasten kan hij hebben in wat is gaan heten Le Bistrot deux de la Place. En daar voelt Marc, die afgelopen voorjaar door uitputting een tijdje werd gevloerd, zich prima bij. Hij straalt weer van optimisme. Eind september opende hij de deur en van de 3000 reguliere klanten die hij op de Plaats had, lijkt het overgrote deel de weg naar de Maliestraat al te vinden. “Het loopt al vanaf de eerste dag geweldig. Ik zit elke avond vol. Le Bistrot deux de la Place gaat echt als een TGV.”

www.bistrotdeuxlaplace.nl

Marc Cruellas zingt ook weer op vrijdag- en zaterdagavond bekende Franse chansons in zijn Le Bistrot deux de la Place.

Print Friendly, PDF & Email