De bekende journalist en schrijver André Buurman (1952) uit Den Haag heeft het unieke levensverhaal van de Wassenaarse zakenman en inmiddels ex-miljonair Cees Ligthart opgetekend. Het is uniek, omdat het niet alleen een zeldzame aaneenschakeling is van de mooiste hoogtepunten en meest tragische dieptepunten, ook komt het niet vaak voor dat een eens zo gevierde succesmiljonair zo openhartig over zijn ongekend bizarre levenswandel praat. Auteur Buurman heeft uit al zijn gesprekken met Cees Ligthart een bijzondere biografie samengesteld. Aanstaande vrijdag (3 november) verschijnt dit 240 pagina’s tellende boek met de titel ‘De Verschoppeling’ bij uitgeverij Boekscout.

Niet in het kraambed, maar op de betonnen vloer van een schuilkelder in Breda en onder het angstaanjagende gejank van het luchtalarm, begint op 5 september 1941 het leven van Cees Ligthart. Zijn biologische vader gaat er vandoor als hij amper twee jaar is. De stiefvaders volgen elkaar daarna niet alleen in rap tempo op, ze maken de jeugdjaren van de inmiddels naar Den Haag verhuisde Cees tot een ware hel. Elke dag krijgt hij rake klappen, soms wordt hij letterlijk van de trap geschopt of met een stoelpoot in elkaar geslagen. Het is de drang tot overleven die hem ook door het jeugdinternaat Vreekwijk en anderhalf jaar Nederlands Nieuw-Guinea aan boord van MS Evertsen sleept.

Eenmaal weer aan wal verdient hij in Frankrijk en Duitsland als clown en drummer in orkesten ‘bakken met geld’, ook al kan hij geen muzieknoot lezen. Vrouwen, drank en gokken maken dat hij eind jaren zestig weer volledig berooid met alleen een dikke Mercedes onder zijn gat in Nederland aankomt. In de Scheveningse nachtclub Pam Pam ontmoet hij zijn vrouw Thea, met wie Ligthart nog altijd is getrouwd. Daarna verandert zijn leven drastisch. Dankzij haar steun, maar niet in de laatste plaats een grote dosis branie, bluf, een vlotte babbel en weer diezelfde overlevingsdrang, ontpopt de kwajongen Ligthart zich in een paar jaar tijd tot een gerespecteerd zakenman in de schoonmaakwereld, uitzendbranche, autohandel, catering en als restauranteigenaar.

En opnieuw stroomt het geld als water binnen en dat vertaalt zich in snelle auto’s, tientallen dravers op Duindigt en kapitale panden. Geld moet namelijk rollen, is het parool van Cees Ligthart, die het tot multimiljonair schopt en zelfs over magnetische gaven blijkt te beschikken. Tot het tij zich in 2004 dramatisch keert. De medicijnen om zijn bloedziekte te bestrijden veranderen hem niet alleen in een tiran, ook zijn hele vermogen jaagt hij er in een paar jaar doorheen met de meest absurde aankopen.

Nagenoeg platzak en met alleen AOW woont Ligthart nu op een tweekamerappartement in Wassenaar van 60 vierkante meter. Ook al zijn de centen op, laten lichaam en geest hem op sommige momenten in de steek, de gulle lach, de ondeugendheid en uiteraard de drang tot overleven blijven desondanks zijn handelsmerk. “Niet meer in geld, wel in al de kapitale momenten blijf ik voor eeuwig miljonair. Dat neemt niemand me meer af, tot de dag ik het mij allemaal niet meer weet te herinneren.”

‘De Verschoppeling’ – dat bol staat van de anekdotes en doorspekt is met drama en humor – is de tweede biografie van de hand van André Buurman (1952). Eerder, in 2008, verscheen van de Haagse auteur ‘1000 Paarden en een Prins’, de biografie van paardensportverslaggever Hans Eysvogel (uitgeverij De Boekenmakers, Eindhoven).

Journalist en schrijver André Buurman brengt aanstaande vrijdag met ‘De Verschoppeling’ een uniek boek uit. Inmiddels werkt de Hagenaar ook aan zijn eerste historische roman.

Print Friendly, PDF & Email