Snappen Fransen het concept van een safaripark niet? Of zijn ook zij zo verstedelijkt dat wilde dieren in hun belevingswereld gewoonweg niet meer voorkomen en zij deze vlakte beschouwen als één groot en gezellig losloopgebied waar je vrolijk met een boterhamzakje (voor de poep) doorheen loopt? Feit is in elk geval dat Safaripark Beekse Bergen geen extra maatregelen gaat nemen naar aanleiding van deze YouTube-video waarin te zien is dat mensen in het jachtluipaardenverblijf – tegen de regels – uit hun auto stappen.

Manager van het park Niels de Wildt vandaag in reactie: “Wij zijn daar vrij stellig in. Als we zouden twijfelen aan onze informatievoorziening, zou je extra maatregelen nemen. We hebben alles nagelopen, het staat als een huis. Wat deze mensen bezielt dit toch te doen, is een vraag die wij niet beantwoord krijgen. Het is heel duidelijk wat de regels zijn.’’ Het park heeft de bewuste bezoekers niet gesproken naar aanleiding van hun gedrag. “We hebben wel gekeken of zij te gast waren in een van onze twee vakantieparken,” aldus De Wildt. “Dat was echter niet het geval. Vooralsnog zijn deze mensen onbekend voor ons.’’

Tegen NPO Radio 1 zei De Wildt eerder dat de betreffende mensen veel geluk hebben gehad. In het filmpje is te zien dat eerst drie mensen, onder wie een klein kind, uit een Franse auto stappen in de buurt van de jachtluipaarden. Nadat ze vervolgens een klein stukje verderop weer gestopt zijn met de auto, stappen vijf inzittenden, onder wie het kind, uit en lopen een stukje rond. Daarbij worden ze beslopen door de jachtluipaarden, die heel dicht in de buurt komen. Als de waaghalzen doorhebben wat er aan de hand is, rennen ze naar hun auto en weten ze te ontkomen.

Volgens De Wildt worden de regels van de Beekse Bergen in meerdere talen en op meerdere manieren aangeduid. De dieren waren volgens De Wildt niet hongerig en zaten niet “in de jacht’’, maar ze reageerden uiteindelijk wel “op dit uitzonderlijke bezoek.” De man die het filmpje maakte, zegt tegen RTL Nieuws dat hij het gezin nog probeerde te waarschuwen met gebarentaal. “Maar die waarschuwingen sloegen ze meermaals in de wind,” aldus Robin, die maandag met zijn moeder Beekse Bergen bezocht. Hij koos er bewust voor niet te claxonneren, omdat hij bang was dat de dieren daar nog agressiever van zouden worden. “Het was heel heftig. Ze leken zich totaal niet te realiseren waar ze mee bezig waren. Het was absoluut onverantwoord.” Hieronder het bewuste filmpje.

Print Friendly, PDF & Email