Nadat woensdagavond tijdens de zogenoemde juryrepetitie de vakjury’s hun punten al verdeelden, is het donderdagavond aan de Europese tv-kijkers om te bepalen welke tien van de achttien acts uit de tweede halve finale doorgaan naar de eindstrijd van de 63e editie van het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse inzending Waylon staat met zijn Outlaw In ‘Em als achtste op het programma in Lissabon.

Waylon treedt aan na het trio Doredos uit Moldavië en wordt gevolgd door de Australische Jessica Mauboy. Zij nemen het in de tweede voorronde op tegen onder anderen Alexander Rybak die uitkomt voor Noorwegen en in 2009 met het nummer Fairytale won. Ook dit jaar geldt hij als een van de topfavorieten. Ook populair bij de bookmakers zijn Zweden, Oekraïne en Moldavië. Waylon stond woensdagavond bij de bookmakers op een achtste plaats tussen zijn concurrenten uit de tweede halve finale, net genoeg voor een ticket voor zaterdag.

Net als tijdens de doorloop eerder op de dag verliep het optreden van Waylon in het songfestivalstadion woensdagavond vlekkeloos. De 38-jarige zanger vertelde na afloop van die repetitie al dat hij erg tevreden was over het verloop van de act. Ook verklapte hij niet extra zenuwachtig te zijn voor de belangrijke juryshow. Het was voor het eerst dat de artiesten uit de tweede voorronde hun optreden deden voor een volle zaal. Tijdens eerdere repetities was er geen publiek aanwezig. Vooraf voorzag Waylon dat dat hem nog net wat extra energie zou geven om goed te presteren op het enorme podium.

In de eerste halve finale dinsdag namen negentien landen het tegen elkaar op. Oostenrijk, Estland, Cyprus, Litouwen, Israel, Tsjechië, Bulgarije, Albanië, Finland en Ierland wisten toen genoeg punten te verzamelen voor een plaats in de finale. Duitsland, Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en gastland Portugal hoeven zich niet eerst te bewijzen in een voorronde. Zij treden voor het eerst op in de finale op zaterdagavond.

(bron en foto: ANP)

Print Friendly, PDF & Email