Dagblad070 | Duindorp onder vuur na ‘racistische incidenten’

Duindorp onder vuur na ‘racistische incidenten’

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Duindorp, een van de meest bijzondere wijken van Den Haag, ligt onder vuur, na recente incidenten die volgens een deel van de lokale politiek racistisch zijn gemotiveerd. Het kustdorp, bekend om zijn aloude banden met de harde zeevisserij van Scheveningen en behept met een sterk gevoel voor zelfbeschikking, haalt hiermee niet voor het eerst het nieuws. Ook kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was Duindorp het toneel van intolerantie tussen autochtonen en nieuwkomers.

De vraag waarvoor de Haagse politiek zich gesteld ziet, is of hier nu sprake is van ‘racistische incidenten’ - zoals PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster het formuleert. Of om een ‘structureel probleem van pesterijen, uitsluiting en xenofobie in de wijk Duindorp’, zoals NIDA-raadslid Adeel Mahmood het omschrijft. Onder het motto ‘iedereen moet zich veilig voelen in Duindorp’ heeft Balster inmiddels een debat aangevraagd in de raad. Dat staat voor komende week op de agenda.

Directe aanleiding zijn twee recente incidenten: een Marokkaanse bruiloftsstoet die feestelijk toeterend door de wijk trok, maar volgens Duindorpers te luidruchtig zou zijn geweest - waarna vechtpartijen ontstonden. En het vernielen van ruiten van de woning en de auto van een wijkbewoonster; volgens het AD een vrouw van Surinaamse origine.

Wijkterreur

“Dit kan zo niet verder, wij maken ons ernstige zorgen en eisen dat de burgemeester nu in actie komt. Duindorp is al jaren het toneel van wijkterreur, racisme en haat tegen bewoners met een andere afkomst. Met deze twee incidenten binnen korte tijd blijkt maar weer dat het stadsbestuur de afgelopen jaren niet de juiste maatregelen heeft weten te nemen om racisme en haat uit Duindorp te verbannen,” zegt Adeel Mahmood, fractievoorzitter van NIDA, die burgemeester Krikke inmiddels in raadsvragen heeft verzocht “concrete maatregelen te nemen en de daders van deze laffe aanval snel te laten opsporen en te vervolgen.”

De eveneens door de islam geïnspireerde Partij van de Eenheid van Arnoud van Doorn gaat zelfs nog een stapje verder. Hij wil een gebiedsverbod voor en gedwongen herhuisvesting van “de daders van deze racistische aanval op een moslimfamilie in Duindorp.” Van Doorn wil van de burgemeester weten welke mogelijkheden zij heeft, eventueel in samenspraak met de betreffende woningbouwvereniging, om de daders onder te brengen in zogeheten aso-woningen buiten woonwijken. Rotterdam heeft vorig jaar op een industrieterrein bij Rotterdam The Hague Airport een aantal van dit soort aso-woningen (in containers) voor notoire overlastgevers geopend; in Den Haag gebeurt dat (nog) niet.

[caption id="attachment_15659" align="alignleft" width="900"] Zicht op Duindorp, aan drie kanten omgeven door de duinen, en daarmee bijna een soort van 'zelfstandige enclave' in Den Haag; foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling/Willem Vermeij/Collectie Haags Gemeentearchief[/caption]


Foto: Digitaal Dagblad