Dagblad070 | Haagse Stadspartij wil dat kraakontruiming stopt

Haagse Stadspartij wil dat kraakontruiming stopt

mainImage
Haagse Stadspartij wil dat kraakontruiming stopt

De Haagse Stadspartij is het politieoptreden tegen krakers meer dan zat. Voor de derde keer op rij is een kraakactie door de politie op onrechtmatige wijze beëindigd naar de beoordeling van raadslid Peter Bos. Dit keer betrof 't het gekraakte en al twaalf jaar leeg staande pand van Couperus in de Surinamestraat. Het Rijksmonument is eigendom van Egypte.

“Kraken is strafbaar, maar de politie mag een pand niet gelijk ontruimen'', aldus Bos. ''De krakers moeten de kans krijgen om een kort geding aan te spannen tegen een aangekondigde ontruiming. Dit is algemeen beleid van de politie en het OM sinds de Hoge Raad dit in 2011 heeft bepaald. Alleen als er sprake is van openbare ordeproblemen of bij een heterdaadsituatie mag de politie direct overgaan tot ontruiming.”

Bij twee eerdere kraakacties dit jaar stelde de rechter achteraf vast dat de ontruiming onrechtmatig was en de politie onjuist handelde. Omdat dit nu al de derde keer is in korte tijd lijkt het er volgens Peter Bos op dat de politie bewust in strijd met de regels handelt. Bos: “Bij deze drie kraakacties waren er steeds overtuigende bewijzen dat er geen sprake was van een heterdaadsituatie. Maar iedere keer negeerde de politie deze bewijzen en werd er met veel machtsvertoon ingegrepen.”

In schriftelijke vragen roept de Haagse Stadspartij de burgemeester op om hierover in overleg te gaan met politie en OM. Volgens Bos waren de buurtbewoners uit de Archipelbuurt juist blij dat de krakers het leegstaande pand ''wilden behoeden voor verder verval.''


Foto: Digitaal Dagblad