'Torentje' Rutte in nieuw gebouw op terrein Catshuis

mainImage
'Torentje' Rutte in nieuw gebouw op terrein Catshuis

Het Ministerie van Algemene Zaken van Mark Rutte gaat verhuizen. Het komt tijdelijk in de tuin van het Catshuis te staan - in park Zorgvliet in Den Haag. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseert daartoe een nieuw gebouw voor een deel van de medewerkers van het ministerie van de minister-president. In het najaar van 2019 start de bouw van deze tijdelijke huisvesting en in de zomer van 2020 gaan ruim 200 medewerkers van Algemene Zaken over van het Binnenhof naar het Catshuisterrein. Aan het Catshuis zelf wordt niks gewijzigd. Het terrein wordt na 2025 teruggebracht in de huidige staat. Het Binnenhof wordt in de periode 2020-2025 gerenoveerd.

Onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade is het schetsontwerp gemaakt voor de tijdelijke huisvesting op het Catshuisterrein. De tijdelijke huisvesting bestaat uit een begane grond en drie verdiepingen en wordt opgebouwd uit kantoorunits. Er zijn in totaal drie gebouwdelen, die onderling zijn verbonden door twee transparante overkappingen. De buitengevel is gedacht in hout, zodat de uitstraling van het gebouw aansluit bij de omliggende natuur. Het gebouw is duurzaam en circulair. Na afloop van het tijdelijk gebruik, wordt het gebouw volledig weggehaald en kunnen de units ergens anders opnieuw worden ingezet.

De renovatie van het Binnenhof is een ingrijpende operatie. Daarom krijgen alle Kamerleden, de minister-president en alle ambtenaren tijdelijk een andere werkplek. De renovatie van het Binnenhof start in 2020 en op dat moment verhuizen alle gebruikers naar beschikbare rijkslocaties. De Tweede Kamer gaat tijdelijk naar Bezuidenhoutseweg 67. De Eerste Kamer en de Raad van State verhuizen tijdelijk naar het Lange Voorhout 34/36. En het ministerie van Algemene Zaken gaat dus naar dit tijdelijke pand op het Catshuisterrein. Na 2025 wordt het Binnenhof weer in gebruik genomen.

(schetsontwerp voor de tijdelijke huisvesting van Algemene Zaken op het Catshuisterrein; illustratie: Rijksvastgoedbedrijf)


Foto: Digitaal Dagblad