Er is geen fantasie voor nodig, hooguit verbeeldingskracht om in het Haagse Bos het nieuwe Central Park van Nederland te zien; met aan weerszijden, dus zowel langs de N44 parallel aan de Benoordenhoutseweg als aan de Bezuidenhoutseweg, een serie van 100 parametrisch ontworpen woontorens van elk ten minste 147 meter hoog. Daarmee zou dan meteen de totale bouwopgave van Den Haag (50.000 woningen tot 2040) zijn opgelost.

Uit de mond van de Rotterdamse architect en deeltijd-professor Winy Maas klinkt zoiets al snel een tikje provocerend. Wie echter het portfolio van zijn internationaal vermaarde architectenbureau MVRDV bekijkt, proeft overal het moderne realisme. Vooralsnog is door de lokale politiek op typisch klassiek-calvinistische wijze op de vorige week door wethouder Joris Wijsmuller gepresenteerde conceptnota hoogbouw gereageerd – want van hem mag het allemaal wel wat losser en vooral hoger. Maar Winy Maas was gisteren tijdens het congres ‘Ruimte voor de stad’ in Campus Den Haag bloedserieus, toen hij zijn gehoor voorhield dat Den Haag het Central Park van New York naar de kroon zou kunnen steken met een honderdtal getrapte en weelderig begroeide woontorens rondom het Haagse Bos.

Verduurzamen, verdichten en vergroenen is het ontwikkelmotto in Den Haag en laat dat nou net perfect passen in de architectonische visie van Maas: knabbel iets aan de basisvorm van de rechthoekige hoogbouwtoren, trek delen uit elkaar en creëer uitstulpingen, terrassen en balkons. Samen met studenten van de TU Delft heeft de deeltijd-hoogleraar dat al in ruime mate verkend. “Parametrisch ontwerpen maakt dat al die fascinerende wolkenkrabbers ook allemaal te realiseren zijn,” aldus Maas tijdens het congres voor bouwers en ontwikkelaars. “Ik zou ze allemaal wel willen. Ze zijn veel mooier dan die imaginaire constructies van Escher, waar Den Haag zo trots op is sinds de opening van dat drukbezochte museum op het Lange Voorhout.”

In een spontaan georganiseerde stemming kozen de meeste bezoekers van ‘Ruimte voor de stad’ voor de Central Park-variant van Maas, wat hem verraste. “Hagenaars zijn toch aanzienlijk minder geneigd tot stedenbouwkundige experimenten dan Rotterdam, waar ik woon en met mijn bureau gevestigd ben. Als je daar over straat loopt, spreken Rem (Koolhaas) en Ben (van Berkel) je als het ware toe.”

Als je die hoge torens rond het Haagse Bos volhangt met nestkasten en voorziet van gevels, terrassen en balkons vol groen, compenseert dat volgens Maas royaal de aanwas van steen en de schaduwen die de kolossen op hun omgeving werpen. “Bovendien zullen New Yorkers verrast afreizen naar Den Haag om te kijken wat ze daar nu toch geflikt hebben. Honderd torens tot 2040. Dat zijn er vijf per jaar; eigenlijk een heel overzichtelijke bouwopgave.“ (met dank aan Ad Tissink van Cobouw)

Project Valley aan de Amsterdamse Zuidas, naar een ontwerp van MVRDV. Architect Winy Maas hoopt dat dergelijke parametrische ontwerpen ook Den Haag zullen inspireren bij zijn hoogbouw-plannen (foto’s: Vero Visuals Rotterdam; ontwerp: MVRDV)

 

 

Print Friendly, PDF & Email