Bouwprojecten in Den Haag en regio dreigen ernstige vertraging op te lopen door een tekort aan metselaars. Daarnaast moeten bouwbedrijven door de snel groeiende vraag steeds langer wachten op bouwmaterialen zoals dakelementen en kozijnen, als die al te verkrijgen zijn. “De markt is behoorlijk overspannen,” zegt Teun Kats, productiedirecteur van Dura Vermeer Bouw Zuidwest, in Cobouw, vakblad voor de bouw.

Zo is Dura Vermeer betrokken bij de bouw van enkele honderden woningen in RijswijkBuiten – de nieuwe woonwijk aan de zuidkant van de gemeente Rijswijk, waar 3500 nieuwbouwwoningen in verschillende types en prijsklassen worden gebouwd. Het metselaarstekort heeft ook daar z’n weerslag: de oplevering van de huizen is met enkele weken tot maanden vertraagd. Dick Boelen, directeur vastgoed van Dura Vermeer, zegt daarover: “De verwachting is weliswaar dat we de huizen binnen de contractuele bouwtijd gaan opleveren. Maar de prognose die we eerder aan onze klanten hebben afgegeven, halen we niet. Dat is natuurlijk een tegenvaller voor de klant.”

De metselaarsschaarste heeft uiteraard gevolgen voor de bouwkosten. Metselaars zijn sinds de crisis van de afgelopen jaren massaal ontslagen en vervolgens ZZP’er geworden – en inmiddels hebben zij hun tarieven aanzienlijk kunnen opschroeven. Tegelijk lopen de bouwtijden uit, waarbij andere bouwdisciplines, zoals uitvoerders, dan wel dienen te worden doorbetaald.

Print Friendly, PDF & Email