Brandweer Haaglanden heeft de twee brandweercollega’s herdacht die 30 jaar geleden bij ‘de cellenbrand’ om het leven zijn gekomen. Op vrijdag 25 december 1987 (Eerste Kerstdag) brak brand uit in een arrestantencel van het politiebureau aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag. De brandweer kon achttien arrestanten uit het complex bevrijden, maar twee arrestanten en twee brandweermannen, Fred la Haye en Rene de Ruiter, vonden bij de brand de dood. Beiden maakten deel uit van de bemanning van de tankautospuit Burgemeester van Karnebeeklaan (brandweerkazerne Archipel). Bij Brandweer Haaglanden werken nog steeds mensen die de brand destijds hebben meegemaakt.

Tijdens een herdenkingsceremonie stond een groot aantal aanwezige collega’s, oud-collega’s en nabestaanden stil bij deze gebeurtenis die diepe sporen heeft nagelaten binnen het brandweerkorps. Commandant Esther Lieben noemde in haar toespraak het feit dat er nog altijd heel veel belangstelling is voor de herdenking; ook van een generatie medewerkers die alleen hebben gehoord of gelezen over de verschrikkingen van toen.

Bij de herdenkingsplaquette in de brandweerkazerne Loosduinen werden bloemstukken gelegd door personeelsvereniging ‘De Rode Haan’ en door collega’s van de zeven Haagse brandweerkazernes; als symbool van eenheid binnen het brandweerkorps en de solidariteit tussen generaties brandweermensen. Ook de Haagse burgemeester Pauline Krikke legde,  namens het gemeentebestuur, een bloemstuk. Hierna werd een minuut stilte door de aanwezigen in acht genomen.

Sinds gisteren is er een korte documentaire te zien over de cellenbrand en hoe dit incident 30 jaar later nog in het geheugen van Brandweer Haaglanden gegrift staat. De korte film is hieronder te zien.

Print Friendly, PDF & Email