De uitgaven aan geneesmiddelen moeten beter worden beheerst. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil daarom lagere maximumprijzen, scherper inkopen en beter kijken welke geneesmiddelen tegen welke prijs vergoed worden. Hij hoopt door onder meer deze maatregelen over vier jaar 467 miljoen euro per jaar te besparen. We zijn jaarlijks zes miljard kwijt en de uitgaven blijven stijgen, maar zo gaan ze minder hard omhoog, is de gedachte. Zo wordt er gekeken naar middelen waarmee geconcurreerd wordt en waarvoor de vergoedingslimiet dus misschien omlaag kan. Tevens worden de mogelijkheden voor bereidingen van geneesmiddelen door de apotheek zelf bezien. Deze en enkele andere maatregelen kunnen al zo'n 140 miljoen schelen.

Ook hoopt de minister een besparing van 160 miljoen te bereiken door een lagere maximumprijs, al is dat een ingewikkelde zaak. "Voorkomen moet worden dat fabrikanten, vanwege een lagere maximumprijs, besluiten hun middel niet meer in Nederland op de markt te brengen." De maatregel heeft vooral effect op de prijs van geneesmiddelen waar nog een patent op rust. Andere zijn doorgaans al goedkoper. Op scherpere inkoop wordt "vol ingezet." De krachten zullen daarbij worden gebundeld. Zo moet jaarlijks 155 miljoen bespaard worden.

Ook wordt er werk gemaakt van het in het regeerakkoord al aangekondigde maximum van 250 euro voor eigen betalingen van geneesmiddelen. Hiermee moet worden voorkomen dat mensen veel moeten bijbetalen voor geneesmiddelen die in prijs hoger uitvallen dan de vergoedingslimiet.

(foto en bron: ANP)